Grøn dannelses arbejde

Grøn dannelse Sammen med børn og unge sætter vi fokus på vores nuværende madsystem

I NOAH har gruppen, der kalder sig Grøn dannelse, siden vinteren 2018 arbejdet aktivt med det gældende madsystem og dets indflydelse på biodiversitet i hele verden. 

13. januar 2020 · Kl. 11:18 Nyhed
I NOAHs gruppe Grøn dannelse er der fokus på at lade børn og unge blive hørt i klimadebatten.
I NOAHs gruppe Grøn dannelse er der fokus på at lade børn og unge blive hørt i klimadebatten. 

Vores nuværende madsystem er bygget op omkring verdensmarkedet; et verdensmarked, der har gjort mad til en handelsvare frem for en rettighed. Dette betyder, at vores forbrug i Danmark påvirker liv på den anden side af jorden, da meget af den mad, vi finder i supermarkeder i dag, er blevet produceret ved brug af ressourcer fra et helt andet sted i verden. Som vores madsystem ser ud nu, er der altså en skævvridning i, hvor størstedelen af den mad, der handles med i dag, produceres, og hvor maden spises.

I Grøn dannelse ønsker vi at sætte fokus på disse uretfærdigheder, hvilket vi gør under temaet ‘madsuverænitet’, som er en idé, der er blevet en vigtig del af vores arbejde. Vi tror på, at mad skal forstås som en menneskerettighed, og at verden har brug for et bæredygtigt og retfærdigt madsystem, hvis klimakrisen skal bremses. Vi håber især at nå ud til børn og unge i form af workshops, oplæg, undervisning, temadage m.m., hvor vi i fællesskab vil formulere nogle kriterier til det madsystem, vi ønsker for fremtiden.

I Grøn dannelse taler vi blandt andet med børn konsekvenserne af vores nuværende madsystem, og hvad vi kan gøre ved dem.
I Grøn dannelse taler vi bl.a. med børn om konsekvenserne af vores nuværende madsystem, og hvad vi kan gøre ved dem.
Undervisning i en 4. klasse: Biodiversitet er et vigtigt element, når man snakker om mad og forbrug.
Undervisning i en 4. klasse: Biodiversitet er et vigtigt element, når man snakker om mad og forbrug.

 

 

 

 

 

 

 

I løbet af sommeren og efteråret 2019 har vi derfor under Erasmus+ projektet ‘Growing Together’ bl.a. arrangeret workshops på Krogerup Højskole, udarbejdet undervisningsmateriale til mellemtrinnet i grundskolen og deltaget i åbningen af Ungdomsøen. Vi har haft fokus på dialog med børn og unge, både for at imødekomme de store spørgsmål en klimakrise afføder, men også for at motivere flere unge til at engagere sig i klimadebatten og få luft for frustrationer og bekymringer i et omfavnende fællesskab.

Growing Together projektet lever stadig, og i Grøn dannelse vil vi gerne nå ud til endnu flere børn og unge til en snak om mad, natur og retfærdighed. Hvis du er interesseret i, at vi afholder en workshop, et oplæg eller en undervisningsdag på en skole, en ungdomsuddannelse, en højskole eller lignende nær dig, er du meget velkommen til at tage kontakt pr. mail eller telefon til os i Grøn dannelse.

Vi glæder os til at fortsætte projektet og håber at møde mange flere børn og unge med interesse i deres omverden!

Igangværende projekter

Link til Grøn dannelses tilbud til klasser på mellemtrinnet i grundskolen: https://www.noah.dk/nyheder/gratis-undervisning-i-fns-verdensmaal

Link til Grøn dannelses tilbud til gymnasieklasser: https://www.noah.dk/nyheder/hvad-kommer-biodiversitet-mig-ved

Afsluttede projekter

Link til artikel om Ungdom NOAH på Folkemøde 2019: https://noah.dk/nyheder/ungdom-noah-gik-i-dialog-med-folket-pa-bornholm

Link til Ungdom NOAH på Bæredygtighedsfestivalen i Aalborg: https://migogaalborg.dk/hvem-bestemmer-hvad-vi-spiser-miljoeorganistionen-noah-inviterer-til-en-snak-om-mad/

Projektet er støttet af CiSu's Oplysningspulje og Erasmus+

CiSu-logo

Empower the carrot

YFoEE


Erasmus+

 

 

 

 

 

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!