domstol

Investeringsbeskyttelse NOAH afviser ny særdomstol

EU-Kommissionen ønsker, at udbrede den særdomstol (Investment Court System, ICS), der kendes fra EU's handelsaftale med Canada, CETA, hvor udenlandske virksomheder kan lægge sag an mod stater, hvis de indfører lovgivning, der mindsker deres profit.

9. marts 2017 · Kl. 16:16 Høringssvar

EU-Kommissionen ønsker, at multilaterialisere ICS ved at skabe en særdomstol, der kan samle investor-stat sager. Forslaget er i høring i EU indtil 15. marts. NOAH har netop indgivet svar (se længere nede), men har også måtte erkende, at det har været umuligt at svare på alle spørgsmål, da de er lukkede og ikke giver mulighed for at rejse den nødvendige kritik

MIC løser nemlig ikke problemerne ved investeringsbeskyttelse, da:

  • Forslaget stadig er en evnvejskanal for investorer, hvilket favoriserer netop dem og ikke giver de samme rettigheder til borgere og miljø.
  • Der ikke stilles krav til investorer - fx om at overholde menneskerrettighederne - og der er heller ikke mulighed for at holde dem juridsk ansvarlige, når de overtræder dem.
  • Der er ingen sikkerhed for, at domstolen og dommerne vil være uafhængige
  • Domstolen skal finansieres fra offentlige budgetter. Det betyder, at skatteydere skal betale for virksomheders søgsmål

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!