vægt

Stor sejr EU-Domstolen afgør, at ISDS ikke hører til i interne EU-handelsaftaler

EU-Domstolen har fastslået at investorbeskyttelsesmekanismen, ISDS, ikke er kompatibel med EU-lov. Domstolen afgjorde i dag at den kontroversielle investor-stat-tvist-bilæggelsesmekanisme (ISDS) i aftalen mellem Holland og Slovenien ikke er kompatibel med EU-lov [1]. Det stiller fundamentale spørgsmål ved lovligheden af EU's andre handelsaftaler som indeholder mekanismen.

6. marts 2018 · Kl. 11:52 Pressemeddelelse

Dommen gælder interne EU-handelsaftaler, men kan få betydeligt betydning for fremtiden af EU-Canada aftalen (CETA), som indeholder en lignende mekanisme - ICS (investment court system). Efter en forespørgsel fra den belgiske regering, vil EU-domstolen afgøre om ICS er kompatibel med EU-lov

Nanna L. Clifforth fra NOAH, siger: “Denne dom bekræfter at det, Europas borgere har sagt i årevis - der er ikke plads til virksomheders særdomstole med forrang over offentlighedens interesse. Dommen gør det også usikkert om handelsaftaler der indeholder lignende mekanismer som CETA er lovlige under europæisk lov. Parlamenter bør hive stikket nu og afvise uretfærdige handelsaftaler".

Kontakt

Nanna L. Clifforth, NOAH Friends of the Earth Denmark, 5151 7724, nanna@noah.dk

Paul de Clerck, trade campaigner at Friends of the Earth Europe: +32 494 380 959 / paul.declerck@foeeurope.org

[1]https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-03/cp180026en.pdf

Læs mere om investorbeskyttelse

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!