• Rapport

Nye GMO'er, en risikabel distraktion for klima og fødevaresikkerhed

13. december 2022 · Kl. 13:58 Materiale

Europa står igen ved en stor korsvej mellem intensivt landbrug drevet af en ny generation af genetisk modificerede planter (nye GMO'er) og et skift til ægte bæredygtige landbrugssystemer.

I foråret 2023 vil Europa-Kommissionen foreslå at fjerne sikkerheds- og mærkningsbarrierer for planter, der er skabt ved hjælp af nye GMO-teknikker, herunder CRISPR-CAS9. Embedsmænd er blevet presset af Bayer og andre biotekselskaber, herunder Novozymes, men udover dette vil de have fjernet de normale EU-sikkerhedstest, som det ellers kræves af de nuværende GMO-regler i dag. Denne nye briefing viser hvorfor fjernelse af EU's sikkerhedsforanstaltninger for nye GMO'er vil skabe direkte og indirekte trusler mod miljøet.

Kommissionen gentager biotekselskabernes urealistiske markedsføringspåstande og synes klar til at acceptere de miljømæssige risici, som er, at nye GMO'er er mindre præcise end hævdet; mere risikabelt i naturen; umuligt at vende; truer den økologiske sektor; og vil uundgåeligt intensivere industrielt landbrug, der er en væsentlig årsag til kollapsende biodiversitet.

Briefingen konkluderer, at nye GMO'er er en distraktion fra den reelle løsning på fødevaresikkerhed og naturgenopretning: agroøkologisk landbrug.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!