Fejring

CETA Virksomhederne og investorernes fest

I dag, 14. marts, behandles EU’s handelsaftale med Canada (CETA) i Folketinget. Politikerne blev i morges på trappen til Christiansborg mødt af aktivister, der gjorde opmærksom på aftalens konsekvenser for miljø, borgere og faglige rettigheder.

14. marts 2017 · Kl. 08:58 Pressemeddelelse

Aktivister klædt ud som repræsentanter fra bl.a. Mærsk, Vattenfall og Dansk Industri mødte i morges folketingspolitikere på vej til diskussion om CETA med champagne, serpentiner og skilte med tekst som "Tak ICS for lavere oliebeskatning" og "Vi glæder os til at være med til at skrive jeres lovgivning".

"På vegne af virksomheder og investorer fejrer vi politikernes udsalg af miljø, demokrati og faglige rettigheder gennem CETA. Det er aftale til stor glæde for de største virksomheder på hver sin side af Atlanten, mens borgerne står til at miste arbejdspladser og demokratisk vedtaget lovgivning", forklarer Magnus Jensen fra Afrika Kontakt.

fejring

 

Aktionen var en henvisning til investeringsmekanismen i CETA (Investment Court System, ICS), som giver udenlandske virksomheder mulighed for at lægge sag an mod stater, der indfører lovgivning, der mindsker virksomhederens profit. Den var også en kommentar til det reguleringssamarbejde, som gør CETA til en levende aftale, hvor eksisterende eller kommende lovgivning, der hindrer handlen og ikke er "nødvendig", er til løbende debat.

"Aftalen giver særlige rettigheder til virksomheder og investorer. Oveni ved vi ikke, om aftalen er i overensstemmelse med EU's traktater, ligesom en analyse viser, at aftalen vil føre til dansk suverænitetsafgivelse og derfor burde udløse en folkeafstemning", afslutter Nanna L. Clifforth fra NOAH Friends of the Earth Denmark.

Det forventes at Folketinget vil stemme om aftalen i maj. Afviser ét europæisk parlament aftalen, kan den ikke gennemføres.

NOAH og Afrika Kontakt er en del af Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP, som er en sammenslutning af miljøorganisationer, udviklingsorganisationer, studenterorganisationer og fagbevægelse, der afviser EU's handelaftale med Canada. Læs mere om initiativet her.

Analyse vedr. Suverænitetsafgivelse af advokat Georg Lett

 

Kontakt (også for flere fotos fra aktionen)

Nanna L. Clifforth

51517724

nanna@noah.dk

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!