Bioenergi

Biomasse Problematiske forhold på PKA’s biomasseværk

Biomasse: Byggeriet af MGT Teesside i Storbritannien fortsætter på trods af faren for smitte med COVID-19 blandt de ansatte. Det danske pensionsselskab PKA betaler 50% af byggeriet

8. april 2020 · Kl. 20:13 Nyhed

Byggeriansatte er tvunget til at fortsætte arbejdet med at opføre et stort biomassekraftværk på trods af COVID-19-epidemien, selvom fagforeninger, organisationer og sociale medier arbejder for at få arbejdspladsen lukket under epidemien. Det fortæller vores britiske samarbejdspartnere.

Den britiske regering vedtog for nogle uger siden en delvis nedlukning af samfundet i Storbritannien, men den undlod at insistere på lukning af byggepladser. Mange ansvarlige britiske virksomheder har ikke desto mindre lukket deres byggepladser for at beskytte deres ansatte mod COVID-19, og mange entreprenører har tilladt ansatte at blive hjemme. Regeringen har desuden beordret alle ikke-essentielle virksomheder til at lukke, men MGT Teesside-byggeriet fortsætter, selv om byggeriet ikke er livsnødvendigt.

Søndag d. 5. april 2020 kunne man på MGT Teessides hjemmeside læse to opslag (fra hhv. 26. og 30. marts), om at ledelsen havde gennemført nødvendige forholdsregler i forhold til COVID-19, men dette var først efter intens lokal kritik på de sociale medier af, at der endnu d. 24. marts kunne ses arbejdere, der befandt sig tæt sammen på stedet ifølge lokale medier.

Dette førte til, at ansatte blev sendt hjem den pågældende dag. Siden da har flere entreprenører tilladt deres ansatte at blive hjemme, men vores britiske samarbejdspartnere har fået underretning om, at nogle stadig presses til at arbejde på stedet og til at bruge overfyldte busser til transport. De er også blevet informeret om, at to bygningsarbejdere fra MGT Teesside er blevet indlagt på hospitalet, og at en af ​​dem skulle være lagt i koma.

Tirsdag d. 7. april var de ovenfor nævnte opslag på MGT Tesssides hjemmeside af uransagelige årsager fjernet, og der står ikke længere noget om COVID-19 på hjemmesiden. Vi har derfor spurgt vores samarbejdspartnere, hvordan situationen er lige nu, og fået at vide, at der stadig er omkring 100 mand på arbejdspladsen, som risikerer at blive syge og bringe smitten ind i deres lokalsamfund – heriblandt nogle fra et firma, der notorisk bekæmper fagforeninger. Der er ikke nye oplysninger om de to indlagte arbejderes helbredstilstand.

NOAH følger byggeriet af MGT Tessside

Siden slutningen af 2016 år har NOAH kritiseret PKA og pensionsselskabets involvering med 50% i opførelsen af det biomassebaserede kraftværk MGT Teesside.

I et engelsk dokument har vi beskrevet nogle af sundhedsproblemerne ved MGT Tessside – partikler, støv og larm, der går udover ansattes og beboeres sundhed, bør have højeste prioritet for et pensionsselskab, der forvalter pensioner for mennesker, der er beskæftiget med sundhed i Danmark.

NOAHs engagement i PKAs investering i Teesside skyldes, at værket skal brænde store mængder biomasse af – primært importeret fra USA. Tilbage i 2016 protesterede vi første gang mod investeringen ved i samarbejde med danske og internationale organisationer at henvende os til PKA og opfordre selskabet til at trække sig ud af investeringen.

I mange år har vi forsøgt at forklare, hvorfor afbrænding af biomasse er en lige så sort teknologi som afbrænding af kul.

Læs mere:

Kontakt: Bente Hessellund Andersen 2929 4527

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!