bioenergi event

Bioenergi Mad for Folket // Power for People

NOAH sætter i samarbejde med Forum for Madsuverænitet fokus på ”land grabbing” og ”ocean grabbing”, madsuverænitet og afhængighed af energi. I slutningen af november afholdt vi en workshop, filmfremvisning og oplæg.

11. december 2015 · Kl. 12:22 Nyhed

Lav din egen strøm

Flydende By lagde ud med at afholde gør-det-selv-workshoppen ”Power for People”, der handlede om, hvordan man genererer sin egen elektricitet via egen kraft og ud af genbrugsmaterialer og dermed kan blive mere uafhængig af strøm. Små generatorer, som findes i store mængder på lossepladserne kan kobles til brugte ledninger og via dem transformere strøm, der kan benyttes til f.eks. at sætte lys til pærer eller generere strøm til musikanlæg nu og her. De kan også udvides til at oplade batterier (f.eks. bilbatterier) og mobiltelefoner via cigarettændere til biler, der kan kobles til USB-stik. Generatorerne kan drives af håndkraft eller kobles til din cykel, der lige som en dynamo kan generere strøm når du bevæger dig. Flydende By afholder også andre workshops og bygger bl.a. solpaneler og vindmøller. Flydende Bys vision er at bygge et bæredygtigt samfund fra bunden. Flydende By udvikler metoder til at skabe decentrale løsninger ud af genbrugsmaterialer og organiske materialer.

Film: privatisering af ressourcerne skaber stordriftstendenser og overudnyttelse af ressourcerne

Filmen ”Land Grabbing” af den Romy-vindende journalist Kurt Langbein gik i dybden med hvordan verdens landbrugsland inddrages af investorer, der ønsker at lave industrielle plantager for at dyrke afgrøder til mad og biobrændstoffer til eksport. Filmen giver et indblik i, hvordan EU promoverer investeringer i udviklingslande og mellemindkomstlande som Rumænien og hvordan småbønder bliver taget ved næsen og mister muligheden for at få glæde af jorden og hvilke dårlige vilkår arbejdere i plantager udsættes for. Filmen slutter af med at pege på at agroøkologi er en løsning, der kan øget udbyttet fra småbønders landbrug og dermed bidrage som en løsning til verden stigende behov for fødevarer. Se traileren her: 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/125553459.jpg?itok=J5OkYkRD","video_url":"https://vimeo.com/125553459","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsivt)."]}

Eric Lartey fra NOAH’s søsterorganisation Friends of the Earth Ghana fortalte i forlængelse af filmen om organisationens arbejde med at forhindre rovdrift af landets skovarealer og overtagelse af småbønders land. FoE Ghana er enig med NOAH at bæredygtighedskriterier ikke løser det fundamentale problem, at Europas forbrug er så stort, at man overudnytter ressourcerne.

Filmen ”The ‘T’ in Fish – reform of the EU CFP” af Søren Christensen (2012) viste, hvordan småfiskere i Danmark og Europa pga. nye kvotesystemer har fået sværere ved at leve af at fiske og at det dermed ligeledes er samme tendens til stordrift, der forgår i forhold til brug af havenes ressourcer. De nye såkaldte ”transferable fishing quotas” har medført privatiseing og skabt finansiel spekulation, hvilket – modsat intentionen – skaber tendenser til overfiskning. Se filmen her: 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/VUzCcAFhqrs.jpg?itok=FLNq7oXH","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=VUzCcAFhqrs","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsivt)."]}

Astrid Alexandersen fra Afrika Kontakt forklarede efterfølgende lidt nærmere om organisationens arbejde i forhold til fiskeri. Download hendes powerpoint nedenfor.

Filmene og oplæggenes hovedpointer er at småbønder og småfiskere er de bedst egnede til at varetage verdens ressourcer bæredygtigt, mens privatisering af ressourcerne skaber stordrifttendenser og overudnyttelse af ressourcerne til skade for miljø, klima og lokalbefolkninger.

Om Forum for Madsuverænitet (FMS)

FMS er et netværk af græsrodsorganisationer bestående af Mellemamerikakomiteen, Afrika Kontakt og PUGAD, Miljøbevægelsen NOAH, Levende Hav og Frie Bønder.
FMS arbejder for folkeligt ejerskab produktionen, forarbejdningen og salget af mad samt bæredygtighed med basis i lokal forankring.

Vi arbejder med at belyse, hvordan der drives rovdrift på verdens landbrugsland, naturområder og fiskebestande i takt med øget efterspørgsel på jord til mad og bioenergi i Danmark og EU – samt hvordan Madsuverænitet er en løsning.

Arrangementet var støttet af

Europa-Nævnet

Miljø- og Energifonden

Globalt Fokus

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!