EU Commissioner Andriukaitis
EU Commissioner Andriukaitis

EU-kommissær Andriukaitis ofrer videnskab for handelsinteresser Ignorerer bekymring for sikkerheden af GMO planter

1. juli 2019 · Kl. 22:57 Nyhed

20. Juni 2019 /  I et åbent brev fra 40 civilsamfundsorganisationer fra videnskab, miljøbeskyttelse, fødevareproduktion og landbrug m.fl., advarer man om, at den afgående EU-Kommission er ved at godkende omkring et dusin genmodificerede planter, på grundlag af en videnskabeligt uacceptabel risikovurdering.

Svaret fra kommissær Andriukaitis kabinet henviser til, at det er Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som er ansvarlig for risikovurderingen. Men denne henvisning til, at EFSA bør og skal være den eneste ansvarlige institution, er ikke fulgt med tiden. Meget mere handler det nemlig om, at det er EU-Kommissionens ansvar at de juridiske rammer og krav er opfyldt, før GM-planter bliver godkendt i EU. Dette ansvar kan ikke flyttes over på nogen andre.

EU-Kommissionen hævder, at brevets bekymringer ikke kan anses for at være nye, og at EFSA allerede er informeret om disse sikkerhedsproblemer. Brevet sigter imidlertid ikke på at rejse nye bekymringer. Meget mere vedrører brevet de huller og mangler i risikovurdering af GM-planter, som har været kendt i årevis, mens andre er nye, uden at de er blevet undersøgt i detaljer. Som følge heraf bliver det ikke krævet i loven.

"Den ansvarlige EU-kommissær Andriukaitis følger altså industriens interesser. Videnskab bliver her underlagt interesser i international handel, og det er en reaktion på pres fra især USA. Men ingen sådan aftale bør accepteres, som svækker beskyttelsen af menneskers sundhed og miljøet", siger Christoph Then fra Testbiotech: "Den nye EU-Kommission bør prioritere anderledes for at sikre sin troværdighed".

EU-Kommissionen har faktisk tilbudt at øge importen af GM-planter fra USA, for at undgå nye afgifter på eksport af biler. Også med hensyn til de nye GM-metoder, følger Andriukaitis presset fra industrien og USA: For nylig var han med til at svække EU's GMO-lovgivning og den måde EU harmoniserer med de amerikanske standarder under en konference i Holland. 

Omkring 70 genetisk manipulerede planter er allerede tilladt for import og brug af fødevarer og foderstoffer i EU. Der er ingen undersøgelser af langsigtede eller kombinationsmæssige sundhedsvirkninger, som følge af indtag og kostvaner med en blanding af disse planter.

I de senere år har EU-Parlamentet gentagne gange stemt imod yderligere EU-godkendelser på markedet. Disse stemmer blev imidlertid fuldstændig ignoreret af EU-Kommissionen.

 

Kontakt: Christioph Then

E-mail: christoph.then@testbiotech.org

 

Yderligere information:

> Fællesbrevet fra 40 civilsamfundsorganisationer: https://www.foeeurope.org/sites/default/files/gmos/2019/gmo_authorisation_letter.pdf

> Svaret fra EU-Kommisionen: https://www.testbiotech.org/content/answer-eu-commission-pending-eu-applications-genetically-engineered-plants

> Information om afstemning i EU Parlamentet: www.greens-efa.eu/files/doc/docs/e491b1b487e5c6b48f553e1ef027bccf.pdf

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!