Gødning Fremtidens drikkevand er vigtigere end kortsigtede producentinteresser

12. marts 2010 · Kl. 11:56 Nyhed

NOAH går klart imod forslag fra mølleribranchen og politikere om øget brug af kvælstofgødning på danske marker. Anledningen til forslaget er angiveligt for dårlig kvalitet af brødkorn dyrket i Danmark.

Den nuværende import af hvede til brødbagning må ikke føre til forhastede beslutninger om slappere regler for brug af kunstgødning. Der er miljøvenlige alternativer. Økologisk Landsforening har allerede påpeget, at der er brødhvedesorter, der er bedre egnet til det danske klima end dem, som mølleribranchen nu vil have øget kvælstofgødning til. Danske økologiske landmænd tilbyder at levere hvede af høj kvalitet.

Når brancheorganisationer og politikere bruger klimapåvirkningen ved transport af brødkorn fra nabolande som argument, er det vigtigt at minde om, at klimabelastningen ved den store husdyrproduktion i Danmark er langt mere alvorlig. Både udledning af metangas fra selve husdyrproduktionen og stor import af foderstoffer fra fjerne lande giver store klimapåvirkninger. F.eks. ca. 2 mio. ton soja til svinefoder. Heraf 2/3 fra Argentina, hvor produktionen lægger beslag på ca. 470.000 ha landbrugsjord.

”Hellere importere brødkorn til fødevareindustrien her og nu end drikkevand på flaske i fremtiden,” udtaler NOAH talsmand Henning Bo Madsen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Flere oplysninger eller interview kontakt: Henning Bo Madsen, tlf. 51 26 03 68. E-mail: hbm-tarm(at)live.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!