Sojamarker i Paraguay
Afskovning til sojamarker i Chaco, Paraguay. Foto: Friends of the Earth EWNI

Handel Dansk sojaimport truer menneskerettigheder og klimaet

Til de danske politikere, der til efteråret står over for forhandlinger om fremtiden for dansk landbrug: stop import af soja til svinefoder fra Paraguay og drop Mercosur-handelsaftalen

11. august 2022 · Kl. 14:23 Nyhed

Denne artikel er også udgivet som debatindlæg hos Altinget.

Hen over sommeren har vi været på besøg hos en gruppe politiske aktivister i Paraguay, som organiserer landets småbønder og oprindelige folk i deres kamp for politiske rettigheder og klimaretfærdighed. 

Vores rejse var betalt af den danske udviklingsbistand, så vi kunne rapportere og støtte op om det paraguayanske civilsamfunds kamp mod den enorme og magtfulde agroindustri, der med vold, trusler og drab fordriver bønder og oprindelige folk fra deres jord.

Det er den samme agroindustri, som fælder regnskoven og ødelægger enorme områder med dyrebar natur for at kunne eksportere soja til den danske svineproduktion.

De politiske aktivister i Paraguay kæmper en hård kamp for deres rettigheder. Når Danmark støtter dem - og os - gennem udviklingsbistanden, må det tilsyneladende være fordi, at vi som land synes, at oprindelige folk og småbøndernes rettigheder er vigtige og værd at kæmpe for.

Vi er medansvarlige

Samtidig med at vi som land åbenbart sætter en stor ære i at øremærke midler til at støtte op om sunde civilsamfund, klimakamp og fattigdomsbekæmpelse i Paraguay - undergraver vi med den anden hånd præcis netop dét gennem vores landbrugs- og handelspolitik.

Det er god gammeldags greenwashing. Og det er et svigt af de mennesker, hvis kamp for retfærdighed og værdige liv, vi som land siger, at vi støtter op om.

For samtidig med at vi – med danske skattekroner i ryggen – rapporterede om småbøndernes kamp for deres rettigheder, adgang til jord og mod korrupte landbrugsgiganter, der fordriver dem fra deres jord, er dansk landbrug - med Landbrug & Fødevarer i spidsen - medskyldige i netop de ødelæggelser og overgreb, småbønderne i Paraguay kæmper mod. Med deres liv som indsats. 

For når vi i Danmark insisterer på at fodre vores mange millioner svin med soja fra Sydamerika, er vi medansvarlige for, at agroindustriens magt vokser og vokser i lande som Paraguay og Brasilien. Og vi er medansvarlige for de alvorlige konsekvenser, trusler på livet og smuldrende livsgrundlag, som småbønder og oprindelige folk kæmper mod hver dag.

Handelsaftale truer klima og biodiversitet

Helt tosset og skizofrent er det, at den danske regering netop nu presser hårdt på for, at en ny frihandelsaftale mellem EU og den sydamerikanske handelsblok, Mercosur, hurtigst muligt bliver til virkelighed. Biler-for-bøffer-aftalen, som den også kaldes, vil øge eksporten af kød og soja fra de sydamerikanske lande – herunder Paraguay – til EU. 

Eksport af kød og soja til svinefoder er to af de industrier, der står bag størstedelen af afskovningen. De er altafgørende drivers for de systematiske overgreb og vold, der tager til i styrke mod de allermest sårbare mennesker i Paraguay lige nu: småbønder og den oprindelige befolkning.

Befolkningsgrupper, der i hele landets historie har været drevet på flugt af først af kolonialister og sidenhen Alfredo Stroessners 35 år lange militærdiktatur. Nu presser den danske regering på for, at den de facto klapjagt kan blive yderligere formaliseret og sat i system: 

Mercosur-aftalen vil i sagens natur intensivere den kamp om jord og ressourcer, der allerede foregår i Paraguay. Det betyder øget fattigdom og flere drab på politiske aktivister. Det er en handelsaftale, der per default fører til afskovning og fyrer op under biodiversitets- og klimakriserne.

Drop import af soja og kød fra Paraguay

Det er os en gåde, at man kan føre en så skizofren politik fra dansk side. Med den ene hånd bakker vi op om småbønder og menneskerettigheder. Med den anden forsøger vi aktivt at forværre lige præcis disse liv. Med åbne øjne. Det er fuldstændigt absurd.

Så længe vi i Danmark ikke engang overvejer at stoppe vores enorme import af soja fra agroindustrien i Paraguay, at reducere vores animalske produktion drastisk eller at stemme nej til Mercosur-aftalen, klinger vores skåltaler om menneskerettigheder og bæredygtig udvikling meget, meget hult.

Landbrugs-, handels- og udviklingspolitik skal – lige som al anden politik i øvrigt – indrettes, så det faktisk bidrager til at skabe en bedre verden. En verden fri fra undertrykkelse, og hvor økosystemerne er i balance. Lige nu forværrer vores politikker direkte de kriser, vi står midt i.

Så derfor er vores klare budskab til de danske politikere, der til efteråret står over for forhandlinger om fremtiden for dansk landbrug: stop import af soja til svinefoder fra Paraguay og drop Mercosur-aftalen.

Det er det mindste, I kan gøre, hvis I faktisk mener det, når I siger, at I kæmper for menneskerettigheder - og at I støtter op om klimakampen i Sydamerika og herhjemme.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!