Prisoverrækkelse

TTIP EU/USA handelsaftale: Ny særdomstol giver stadig særlige rettigheder til virksomheder

16. september 2015 · Kl. 11:27 Pressemeddelelse

EU-Kommissionen, med handelskommissær Cecilia Malmström i spidsen, annoncerede i dag sin plan for en reform af den særdomstol, som skal inkluderes i EU’s handelsaftale med USA (TTIP). Særdomstolen, før kendt som investor-stat-tvistbilæggelse (ISDS), giver virksomheder mulighed for at sagsøge nationalstater på baggrund af lovgivning, der mindsker virksomhedens forventede profit.

Størstedelen af Kommissionens forslag omhandler etableringen af en ny investeringsdomstol (Investment Court System, ICS) som skal erstatte alle ISDS mekanismer i EU’s fremtidige investeringsforhandlinger.

”Kommissionens reformforslag formår ikke at imødekomme det største problem med særdomstolene; nemlig at udenlandske virksomheder gives særlige privilegier. Samtidig ignorerer forslaget, at der ikke er brug for disse rettigheder i lande med velfungerende retsvæsener. Kommissionen har givet ISDS et nyt navn, men laver ikke om på, at udenlandske virksomheder kan omgå nationale domstole og udfordre demokratisk vedtaget lovgivning”, siger Nanna L. Clifforth fra NOAH Friends of the Earth Danmark.

Amerikanske virksomheder får stadig adgang til ISDS

Samtidig bekræftede Kommissær Malmström i dag, at det nye forslag ikke vil blive brugt i EU’s handelsaftale med Canada (CETA). CETA forventes at skulle godkendes i 2016 og indeholder en gammel ISDS-model.

”De fleste amerikanske virksomheder kan gennem datterselskaber i Canada bruge ISDS mod EU’s medlemsstater. Dette er endnu en grund til, at reformforslaget ikke vil få stor betydning ”, forklarer Nanna L. Clifforth.

Reformen kommer efter en længere konsultationsperiode, hvor bl.a. 147.000 europæere sagde nej til ISDS gennem en offentlig høring sidste år. Reformforslaget skal desuden godkendes af USA, inden det kan blive til virkelighed.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!