biler

Trafik Bilisme som statsreligion

Det er ifølge Det Økonomiske Råd en særlig menneskeret at køre i sin egen bil. Det Økonomiske Råds seneste såkaldte vismandsrapport fra januar i år udnævner bilkørsel til en hellig aktivitet, som ikke må krænkes eller kritiseres. Rapporten skulle finde sektorer i samfundet, hvor der kunne foretages forbedringer af miljøet. Men når rapporten kommer til trafikområdet, er det slut med at anvise miljøforbedringer.

25. juni 2018 · Kl. 08:07 Nyhed

Der er nemlig principielt ingen på dette område. Jo, det er vel okay med lidt tog- og busdrift, men bilkørsel er til enhver tid at foretrække for andre trafikformer, for de er ophøjet til at være ’velfærdsgoder’, og så kan de ikke kritiseres.

Det er ifølge Det Økonomiske Råd en særlig menneskeret at køre i sin egen bil. I det øjeblik en borger skulle finde på at sætte sig på en cykel eller tage en bus til indkøb eller institution, lider de nemlig et ’velfærdstab’, for det er bare bedst at hoppe ind i sin bil i enhver situation!

Og der er muligvis hæftet nogle mindre problemer ved bilernes CO2-udslip, ved dødelige NOX-udslip fra dieselbiler – og så er der al mikroplasten fra bildækkene, men disse ’mindre’ gener er bare til enhver tid underordnede i forhold til den velfærdsluksus, det er at køre i sin egen bil. De fire forfattere bag denne del af rapporten udgør således en slags præsteskab, som kan uddele permanent syndsforladelse til alle bilister!

Så hvis man skulle være så uheldig enten ikke at have bil, at foretrække lidt motion på cyklen, eller man ligefrem er nødt til at gå til arbejde eller andre aktiviteter, så er man dømt til at være en andenklasses borger i et ’velfærdssamfund’, hvor bilisterne har førsteprioritet – uanset hvor meget de forurener.

De fire bilglade forfattere bag rapporten satser tydeligvis på, at vi i al fremtid er færdige med at tænke på privatbilisme som en miljøudfordring. De må derfor hylde den dramatiske fremgang i bilsalget og lægge op til nye investeringer i bilveje og -broer. Jo flere, desto bedre?

Inden denne absurditet bliver en fast del af fremtidige samfundsrapporter, må man håbe på en folkelig og politisk reaktion på et sådant helgenkåringsvanvid.

Indlægget er bragt 21. juni i Information

Læs hele NOAHs henvendelse til vedrørende rapporten ”Økonomi og Miljø 2018. Regulering af landbrugets udledning, Reduktion af CO2 fra personbiler, Klimapolitik frem mod 2030” fra Det Økonomiske Råd.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!