demo
Klimaretfærdighedsmarch. Foto: NOAH

International solidaritet Be Like Ants udvidede myretuen med vores speakers tour i begyndelsen af maj

Efter lang tids planlægning og logistiske udfordringer fik vi i Be Like Ants endelig besøg fra vores partnerorganisationer CENSAT Agua Viva, Justicia Ambiental (JA!) og WALHI fra den 1. til den 8. maj.

23. maj 2022 · Kl. 14:12 Nyhed

En stor del af NOAHs Be Like Ants-projekt drejer sig om international solidaritet og udbredelsen af viden på tværs af miljøkampe og grænser. Derfor inviterede vi tre af vores partnerorganisationer til at komme til Danmark for at mødes med lokale grupper her. Hele vejen fra Mozambique kom JA! repræsenteret af Kete Fumo og Ilham Rawoot, fra Colombia og Censat var det Catalina Galvis og Tatiana Maldonado og til sidst - den 6 maj - kom Uli Siagian og Rere Christanto fra WALHI.

Danske forbindelser til den store verden

JA! fra Mozambique kæmper imod Total Energies’ gasprojekt i Cabo Delgado, en nordlig provins i Mozambique. Projektet, der har haft enorme konsekvenser for mennesker og natur i hele regionen, er i høj grad finansieret af europæiske investorer, heriblandt danske pensionsselskaber.

CENSAT Agua Viva arbejder for at stoppe en gigantisk kulmine i La Guajira-regionen i det nordlige Colombia. Minedriften har i årtier forurenet omkringliggende floder og ødelagt landet for de oprindelige folk, der bor i området. Størstedelen af det kul, der udvindes, bliver eksporteret til Europa, og derfor er det vigtigt for CENSAT at sprede ordet om kulminen her, så vores politikere kan sætte en stopper for vores store import fra minen.

WALHI, som NOAH har samarbejdet med i flere omgange, kæmper ligeledes mod store udvindingsprojekter, og særligt arbejder de for at ændre palmeolieindustrien og de konsekvenser, den har for mennesker og miljø. EU, der er en af verdens største forbrugere af palmeolie, har store aktier i produktionen heraf. Derfor er det yderst vigtigt for WALHI at sprede ordet om de konsekvenser, produktionen af palmeolie har lokalt i Indonesien.

Ugens forløb

Vi indledte ugen med morgenmad på kontoret, og så skulle JA! direkte videre ud at snakke med PenSam om pensionsselskabets investeringer i Total Energies og gasprojektet i Mozambique. Et møde, der forhåbentlig vil føre til, at PenSam trækker deres investeringer ud af Total Energies, og dermed bliver en del af initiativerne for at bremse projektet i Cabo Delgado.

Tirsdag drog vi ud til Amager Fælled, hvor June og Ida fra Amager Fælleds Venner viste os rundt og fortalte om den fælles kamp for at bevare naturområdet. Det var en smuk oplevelse, og der blev udvekslet erfaringer om naturbevaring og gentrificering på tværs af kontinenter. Herefter skulle JA! igen på tur til pensionsselskaber, imens CENSAT blev interviewet (du kan læse artiklen her) af Globalt Nyt og tog på en lille tur rundt i Københavns seværdigheder.

Foto
Besøg på Amager Fælled

Onsdag rejste vi til Østjylland for at møde en lokal gruppe i Alken, der arbejder mod udvidelsen af en svinefabrik. Igen viste det sig, at vi deler udfordringer i kampen mod store industrier. Vores gæster havde mange spørgsmål om, hvordan det danske landbrug fungerer og var særligt interesserede i at høre, hvordan EU's fælles landbrugspolitik påvirker udviklingen af det konventionelle landbrug i Europa. Det blev til en god snak om den globale landbrugsindustri og de interesser, der er på spil i landområder verden over.

Efterfølgende tog vi til Aarhus, hvor vi afholdt en åben debat og folkekøkken hos Café Mellemfolk i samarbejde med Global Aktion. Debatten omhandlede afkolonisering af klimabevægelsen, og hvordan vi i det Globale Nord kan stå i stærkere solidaritet med miljøforkæmpere i det Globale Syd. Helt konkret blev der konkluderet, at vi heroppe skal være bedre til at give vores platform til de aktivister, der ellers har svært ved at få deres stemme hørt. Samtidig skal vi også gøre vores for at lægge pres på de europæiske virksomheder og finansielle institutioner, der står for miljøødelæggelse uden for Europas grænser.

Torsdag havde vi lidt tid til at være turister i Aarhus, inden vi vendte snuden tilbage mod København, hvor vi igen havde planlagt et åbent møde. Denne gang var temaet ‘En retfærdig omstilling af energisektoren’. De mange fremmødte lyttede interesseret til, hvad vores partnere havde at sige om de store energiinfrastrukturprojekter, der er med til at skabe konflikt og ødelæggelse i Colombia og Mozambique. 

Fredagen stod i festlighedernes tegn, og derfor havde vi inviteret til middag på sekretariatet, så NOAHs aktive også kunne få lov til at møde vores gæster. Men inden festen kunne gå i gang, skulle JA! ud til en snak med Danske Bank om deres investeringer i Total Energies, en samtale, der endte med løfter fra Danske Banks side, og vi lovede at komme igen i efteråret for at følge op på deres arbejde.

Middagen var en stor succes, og det blev til en dejlig aften med gode snakke og god mad - mere af det tak!

Lørdag deltog vi i klimaretfærdighedsmarch for en retfærdig flygtningepolitik. Alle vores gæster holdt inspirerende og rørende taler undervejs i marchen, hvor de satte fokus på det ansvar, det globale nord og klimabevægelsen der har for at holde virksomheder ansvarlige for de brud, de begår i det globale syd. Derefter gik det videre til Folkets Hus, hvor Mexicogruppen i Internationalt Forum arrangerede folkekøkken og paneldiskussion med titlen “Indigenous and rebellious responses to the climate crisis”. Tatiana, Catalina, Uli og Rere deltog i en spændende diskussion sammen med repræsentanter fra Grønland og Mexico. Arrangementet var en stor succes med fyldt sal (cirka 80 deltagere!), lækker chili con verduras og spændende diskussioner om, hvad vi kan lære fra de fire bevægelser, der var med i panelet. 

Alt i alt var vi både benovede og beærede over besøget og vores gæsters arrangement. Vi har lært meget om international solidaritet på Be Like Ants, og vi glæder os til at føre den nu etablerede forbindelse videre ud i fremtiden.

Hvis du vil være med så gå ind på www.belikeants.dk

Sammen er vi stærkere!

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!