Skal vi virkelig flyve endnu mere?

Slutter
Kulturhuset Indre By
Charlotte Ammundsens Plads 3, 1359 Copenhagen

Københavns Lufthavn er på kollisionskurs med klimaet.

Det står lysende klart, at flyvningen er en stor bidragsyder til global opvarmning. Samtidigt viser nye tal fra Danmarks Statistik, at antallet af afgange fra danske lufthavne igen i år er vokset kraftigt med 4% på mere end 18 millioner. Og ikke nok med det: som landets største lufthavn planlægger Københavns Lufthavn i Kastrup en voldsom udvidelse af kapaciteten fra 30 mio. årlige passagerer til 40 mio., og måske endda 60 mio. passagerer. Udbygningen kræver stadig lov- og miljøbehandling og et folketingsflertal.

Den nuværende transportpolitik, der støtter fortsat vækst i luftfart, er på direkte kollisionskurs med danske internationale klima-forpligtigelser. Meningsmålinger viser at en stigende tal af danskere er bekymret for klimaforandringerne, og et flertal (58%) bakker op om højere afgifter på flyrejser. Politikerne må derfor tales til rette. Bevar Jordforbindelsen afholder i samarbejde med en række miljø- og klimaorganisationer et offentligt møde herom d. 25. april 2019.

Formål/vejledende spørgsmål
• Hvem er det egentligt der flyver fra og til danske lufthavne? Hvor skal de hen, og hvorfor?
• Hvad er mekanismerne bag danske turisters valg af destinationer langt væk med fly? Hvordan kan denne trend vendes?
• Hvad er lufthavnens planer, og hvilke interesser står bag det? Hvad er processen og tidsplanen for en politisk afgørelse?
• Københavns Lufthavn lover at blive ”miljøneutral”, flyrejser skal klimakompenseres, og brug af biobrændstoffer skal øges: kan vi stole på disse ”grønne” alternativer?

Oplæg er vi ved at finde fra disse områder:
Turismeforskning, rejsemønstre, eksisterende og nye trends for turisme (fx med tog).
Flyvningen i et klima-perspektiv, udbygning af lufthavne, luftfartsstrategier, politik.
Samt fra aktivister, der er i færd med at gøre noget mod flyvningen.
Der vil blive prioriteret god tid til spørgsmål og debat.

Vi håber på bred opbakning fra organisationer, som vil være med-arrangører og udbrede kendskabet til arrangementet.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 16.600 i 2020). Tusind tak!