Fællesskabsbaseret jordbrug
Fællesskabsbaseret jordbrug. Grafik: NOAH

Gratis seminar: Fællesskabsbaseret jordbrug

Slutter
Café Mellemfolk
Mejlgade 53, 8000 Aarhus
Tilmelding

Seminaret er både til dig, som er kunde og som gerne vil lære dem at kende, som dyrker mad i dit lokalområde, til dig som er ny jordbruger, som gerne vil starte et fællesskabsbaseret jordbrug op, og til dig, som har erfaring fra praksis og gerne vil brede kendskabet til alternativ landbrugsudvikling ud til flere.

Vi vil gerne skabe et rum, hvor vi kan dele erfaringer og diskutere alternative økonomiske modeller og strukturelle barrierer, som jordbrugere møder i dag. Hvad eksisterer som alternativ, og hvordan kan almindelige borgere og civilsamfundsorganisationer hjælpe processen på vej?

Hvorfor fællesskabsbaseret landbrug? 

Vi har længe vidst, at jordbrug både er en stor del af problemet i forhold til klima og biodiversitet, og samtidig en vigtig del af løsningen. Regenerativt jordbrug - eller community supported agriculture (CSA) - viser os, hvordan gode dyrkningsmetoder kan være med til at hjælpe med at skabe næringsrig jord og biodiversitet og lagre CO2.

Men er det nok til den omstilling vi har brug for? 

Selvom jordbrugere gør deres bedste, befinder de sig stadig i et system, som gør det svært for dem at sælge deres produkter. ofte på grund af strukturelle barrierer som er skabt af supermarkederne, konkurrence og det globale market.

En kortere forbindelse mellem producenter og kunder kan hjælpe alle og viser også, hvordan alle kan lære fra hinanden. Jordbrugere kan sikre deres økonomi, mens kunder kan støtte bæredygtig og lokal fødevareproduktion.

Søndag d. 5. marts inviterer vi derfor borgere og bønder til et fælles seminar på Café Mellemfolk i Aarhus, så vi sammen kan undersøge de begrænsninger og muligheder, som opstår, når vi udfordrer det eksisterende forhold mellem bønder og borgere. 

Program for dagen

Kl. 10.45: Ankomst, the og kaffe.

Kl. 11.00: Velkomst og præsentation af program 

Kl. 11.10: Oplæg I: NOAH (strukturel analyse og hvornår er et jordbrug regenerativt), Frie Bønder Levende Land (hvordan man kan organisere sig), MS (CSA-by. makroanalyse - eksempel på, hvordan en hel by kan inddrages)

Kl. 12.10: Kort pause.

Kl. 12.25: Oplæg II og III: om CSA / fællesskabsbaseret jordbrug i praksis (Yduns Have, Samsø, og Permakultur MYRRHIS, Friland)

Kl. 13.25 – 14.10: Frokostpause og mingle.

Kl. 14.10: Workshops:

* Strukturel analyse: hvorfor og hvordan?

* Hvordan man kan organisere sig?

* Hvornår og hvordan er et jordbrug regenerativt?

* CSA-by. makroanalyse - eksempel på, hvordan en hel by kan inddrages.

Kl. 15.30-16.00: opsummering, afslutning – farvel og på gensyn.

 

Seminaret er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Tilmelding

  • Aktuelle Start
  • Preview

Tilmeld

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!