Kunstigt åndedræt til EU’s kvotehandelssystem

19. februar 2013 · Kl. 16:08 Pressemeddelelse

Europa-Parlamentets miljøkomite har i dag med et stort flertal stemt for et forslag, der vil tilbageholde 900 millioner CO2-kreditter fra auktionering i et forsøg på at yde førstehjælp til ETS, EU’s kvotehandelssystem.

Hensigten er, at kvoteprisen skal hjælpes til at stige i en situation, hvor den har været i frit fald mod bunden på grund af alt for mange gratis kvoter i kombination med den økonomiske krise.

”Men det er kun marginalt, det vil hjælpe på EU’s klimaindsats. ETS har ikke virket til dato, og der er ikke udsigt til, at det kommer til at virke – uanset dagens afstemning, som jo kun er en udsættelse og ikke en reel reduktion af antallet af kvoter. NOAH har altid været modstander af, at man gjorde klimaindsatsen afhængig af et marked – og tiden har vist at vi har haft ret i vores skepsis,” udtaler Palle Bendsen fra NOAH Energi og Klima.

NOAH mener, at EU har tabt dyrebar tid på at få et kvotehandelssystem, som fra starten var dysfunktionelt til at fungere. Loftet har været for højt, dvs. der har været udstedt alt for mange kvoter. Det betyder, at det prissignal, der i teorien skulle lede til at gøre energiproduktionen mindre sort, aldrig har virket godt nok. Der har tilmed været massiv svindel med kvoter og de forurenende selskaber har høstet massive profitter på gratis kvoter.

Oven i det bygger ETS i høj grad på kreditter i udviklingslande med til tider store sociale og miljømæssige ødelæggelser til følge.

Brook Riley fra Friends of the Earth Europe har denne kommentar til dagens afstemning: ”EU’s første prioritet bør være at sætte nye bindende mål for 2030 med hensyn til reduktion af CO2 og andre drivhusgasser, energieffektivisering og vedvarende energi.” 

NOAH og Friends of the Earth Europe mener, at direkte regulering, skatter og afgifter på den forurenende virksomhed og støtte til besparelser, energieffektivisering og vedvarende energi er virkemidler, der vil være langt bedre end det markedsbaserede ETS til at modvirke de klimaforandringer, der truer hele verden. 

SLUT

KONTAKTER:

NOAH Friends of the Earth Denmark

Palle Bendsen, talsperson for NOAH.

Tlf. 98 14 76 95, mob. 30 13 76 95,

palle(at)bendsen.dk

 

Friends of the Earth Europe

Brook Riley, climate justice and energy campaigner, Friends of the Earth Europe, Tel: +32 (0) 2893 1030,

Mob: +32 (0) 470 041 539, brook.riley(at)foeeurope.org

***
Notes:

More on Friends of the Earth Europe’s views on carbon trading can be found at: www.foeeurope.org/carbon-trading

Friends of the Earth Europe’s briefing ‘The EU Emissions Trading System: failing to deliver’ is available at: www.foeeurope.org/climate/download/FoEE_ETS_Oct2010.pdf

***

http://www.euractiv.com/climate-environment/meps-vote-carbon-market-future-b-news-517898

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!