australia

Klima Australien vil øge sin udledning af CO2

11. august 2015 · Kl. 12:12 Pressemeddelelse

”Australien vil reducere sin udledning af drivhusgasser med mindst 26 procent frem mod 2030 i forhold til niveauet i 2005.” Sådan lyder historien fra premierminister Tony Abott.

”Det er snyd i international topklasse,” siger Palle Bendsen, talsmand for NOAH Energi og Klima. ”I FN-forhandlingerne anvendes 1990 som basisår. Det, Abbott nu stiller i udsigt, vil betyde en stigning på 12 procent i forhold til 1990.”

Hermed tilslutter Australien sig den klub af lande, der ensidigt vælger at snyde på vægten ved at vælge 2005 som basisår. Det er foruden Australien lande som USA og Canada, som får deres reduktioner til at se ud af mere, fordi de i 2005 havde meget større udledninger end i 1990.

Japan snyder på en anden måde: de vælger 2013 som basisår, fordi deres udledninger i det år var de højeste siden 1990 på grund af skiftet fra atomkraft til gas efter Fukushima.

Det er rendyrket Nysprog i bedste ”1984”-stil, når premierminister Abott siger: ”Det er et godt og solidt mål, som samtidig er økonomisk og miljømæssigt ansvarligt.”  – og ”… det er kun lidt mindre end EU”. (EU’s mål for 2030 er på mindst 40 procent under 1990.)

Bevidst vildledning

Det ligner bevidst vildledning, når nogle af de største udledere – både når det gælder de historiske samlede udledninger og de aktuelle per capita udledninger – vilkårligt ændrer på basisårene, så deres frivillige mål kommer til at tage sig godt ud.

 ”Medier, kommentatorer og politikere, der ikke har styr på tallene, er meget hurtige til at kalde selv minimale fremskridt ambitiøse,” siger Palle Bendsen. Det skete for eksempel, da USA og Kina lavede en ’aftale’ i 2014 eller da Obama for nylig erklærede, at USA’s kulkraftværker skulle reducere udledningerne med 32 procent målt i forhold til – igen – 2005. Målt i forhold til 1990 ville tallet kun være 19 procent. Og udmeldingen sagde intet om gas, olieprodukter og udledninger fra industri og landbrug.

 COP21 dømt til fiasko

Den barske realitet er, at de udmeldinger, der er kommet fra verdens største udledere af drivhusgasser, er lige så mange garantier for, at COP21 i Paris ikke vil komme til at dreje verden væk fra klimakatastrofekursen. COP21 vil ikke sikre os mod at komme over to graders stigning i den globale gennemsnitstemperatur. De utilstrækkelige reduktionsmål ledsages oven i købet af de rige landes manglende vilje til at bidrage til finansiering af klimaindsatsen i udviklingslandene.

Kontakt:

Palle Bendsen, tlf. 30 13 76 95; palle(at)noah.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!