peberfrugt

Patenter Schweizisk firma får patent på peberfrugt

​​​​​​​Ifølge europæisk patentlov kan almindeligt frembragte planter og frø ikke patenteres. Alligevel har Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) udstedt et patent på peberfrugt til det schweiziske frøfirma, Syngenta.

22. oktober 2015 · Kl. 11:33 Pressemeddelelse

Det Schweiziske firma Syngenta har fået patent på en peberfrugt uden kerner. Peberfrugten stammer fra traditionel avl ved brug af eksisterende biodiversitet. Det vil sige, at ingen gensplejsning er blevet udført på peberplanten. Europæisk patentlov forbyder midlertidig patenter på processer til traditionel avl. Derfor er det opsigtsvækkende, at EPO alligevel har udstedt patentet til det schweiziske firma.

Projektmedarbejder i den danske miljøorganisation NOAH, Anna Rønne, kalder det for uacceptabelt:

”Selskabet kan nu forhindre alle i at dyrke og høste denne peberfrugt eller bruge den til videre avl. Akkurat som privatisering af vand, giver privatisering af fødekilder anledning til alvorlige bekymringer, og der er brug for, at vores politikere handler nu.” forklarer Anna Rønne. Hun tilføjer:

”Trin for trin, patent for patent, tager frøfirmaer kontrol over vores daglige mad. I fremtiden skal vi muligvis bede om tilladelse før vi skærer en peberfrugt i stykker”.

Sammen med 200 europæiske organisationer opfordrer NOAH de nationale regeringer til at handle direkte via Administrationsrådet for Den Europæiske Patentmyndighed, som er den politiske instans, der kontrollerer patentkontorets arbejde. Her bør den danske regering gå i front, da det er den danske Jesper Kongstad, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, som er formand for rådet. Anna Rønne understreger:

”Patenter på plantesorter og metoder til traditionel forædling er forbudt ifølge europæisk patentlov. Alligevel fortsætter EPO med at give flere og flere patenter på vores fælles fødevarer. Administrationsrådet for EPO bør beslutte, hvordan man effektivt kan håndhæve disse forbud og dermed standse yderligere patenter på traditionelt frembragte planter.”

Patenterhvervelsen til det schweziske firma dækker både peberfrugten ”som frisk råvare, som frisk afskåret råvare, eller til forarbejdning, såsom for eksempel konserves” som det fremgår af patentet (EP 2 166 833 B1).

Kontakt
Anna Rønne, Miljøorganisationen NOAH, anna@noah.dk / 30 24 41 71

Læs det officielle dokument om Syngentas patent (EP 2 166 833 B1) i PDF'en nedenfor

Information om den internationale koalition mod patentering af frø:
www.no-patents-on-seeds.org

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!