pigs

SVIN Svinepest på danskejet gård

Natten til d. 29.7. blev 19.000 svin slået ned på en gård i Litauen ejet af danske Idavang. Myndighederne måtte erklære undtagelsestilstand i området efter et udbrud af svinepest.

6. august 2014 · Kl. 13:39 Pressemeddelelse

Danskejede Idavang, indtil for nylig Saerimner, er den største svineproducent i Litauen, og det er ikke første gang at produktions- og arbejdsforholdene på Idavangs gårde er under kritik.

”Det er især lugtgener, den høje koncentration af svin og produktionsfaciliteter samt arbejdsforholdene, der er kritisable hos Idavang. Sidste år blev en gård ejet af Idavang i Kalvariju lukket af myndighederne for gentagne gange at have overtrådt litauisk lov”, udtaler Tomas Tomilinas fra Litauens grønne parti.

Sagen kommer på et tidspunkt, hvor danskproduceret svinekød allerede er i modvind i bl.a. Sverige og Norge på grund af produktionsforholdene og den store forekomst af resistente MRSA-bakterier.

Konsekvens af industriel kødproduktion

Dansk produceret svinekød bliver produceret under højt industrialiserede og intensiverede forhold, som bl.a. indebærer høj dyretæthed, genmodificeret foder og stort brug af antibiotika. Dette betyder, at risikoen for sygdomsudbrud forhøjes.

”Hvis vi ønsker at stoppe øget udbrud af fx svinepest, men også mange andre miljø- og sundhedsproblemer som antibiotikaresistens, er den eneste mulighed at ændre produktionsmetoderne og reducere den animalske produktion”, forklarer Nanna L. Clifforth fra miljøorganisationen NOAH.

Dansk eksport af miljø- og sundhedsproblemer

Danmark producerer og eksporterer ikke bare millioner af svin hvert år, men eksporterer i større og større grad også de miljø- og sundhedsskadelige produktionsmetoder, som industriel svineproduktion foregår under, fx til Litauen.

”Ikke blot ønsker politikerne, at Danmark skal øge produktionen af svin inden for landets grænser, men samtidig spreder denne intensive og ødelæggende produktion sig til andre lande, hvilket danske svineproducenter er ansvarlige for”, siger Nanna L. Clifforth.

Kontakt:

Bente Hessellund Andersen, bente.hessellund@gmail.com, 2929 4527

Nanna Langevad Clifforth, nanna@noah.dk, 5151 7724

NOAH Landbrug og Fødevarer

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!