vaccine

Til EU's statsministre Stop for vaccinehamstring og patenter på COVID19-vacciner

Statsministeren skal opfordre kollegerne til solidarisk handling i forhold til vacciner

24. marts 2021 · Kl. 18:29 Pressemeddelelse

Torsdag den 25. marts mødes EU’s statsledere i Det Europæiske Råd for at drøfte COVID19-pandemien. Første spørgsmål på dagsordenen vil være spørgsmålet om produktion og adgang til COVID19-vacciner.

NOAH og en række andre danske organisationer har bedt statsminister Mette Frederiksen om at støtte de mere end 200 organisationer fra tre kontinenter og over 40 lande i det Globale Syd i deres krav om midlertidig suspendering af patenter på covid19-medicin og –vacciner.

Ligeledes ønsker vi et ophør for den hamstring af vaccine, der sker i dag – og som har betydet, at der kun kommer ganske få vacciner til de fattigste lande. Dette er i modstrid med WHOs anbefalinger, der går på, at vi globalt skal sigte på, at de mest udsatte borgere overalt på kloden skal stå forrest i vaccine-køen. Det er både det mest solidariske og det klogeste.

På et møde i WTO 15. januar blev der fremlagt overbevisende dokumentation for, at patenter allerede har været – og i fremtiden vil være – en hindring for adgang til COVID-19-vacciner, samt for medicin der kan mindske virussets skadevirkning og testudstyr til at påvise virusset.

(læs side 7 og fremefter i dette dokument directdoc.aspx (wto.org))

EU har indtil videre blokeret for, at forslaget om en midlertidig undtagelse for internationale patentregler på COVID-19-vacciner og -medicin kan blive vedtaget.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har på vegne af statsministeren svaret, at beskyttelse af patentrettigheder efter EU-Kommissionen vurdering tværtimod spiller en helt central rolle for udvikling og produktion af vacciner. Dette på trods af den ovennævnte dokumentation i WTO.

NOAH og andre organisationer mener, at forskning og udvikling af COVID-19-vaccinerne er en global indsats, som medicinalvirksomhederne ikke er ansvarlige for alene. Store dele af forskningen og udviklingen er finansieret af milliarder af offentlige midler. Derfor skal adgangen til knowhow og data også deles globalt.

Derfor skrev vi i mandags til medlemmerne af Europaudvalget for at bede dem lægge pres på statsministeren, for at hun skal indtage en mere globalt solidarisk position, når hun tager til ministerrådsmøde.

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!