protest

Efter TTIP & CETA Ny særdomstol diskuteres i Davos

Denne fredag, 20. januar i Davos diskuteres planerne for ny permanent global særdomstol, hvor transnationale virksomheder kan sagsøge stater. Til World Economic Forum vil EU's handelskommissær Cecilia Malmström og Canadas nye handelsminister Champagne forsøge at opnå støtte fra andre handelsministre til denne nye version af den gamle investor-stat-tvistbillæggelse (ISDS) mekanisme.[1]

17. januar 2017 · Kl. 11:02 Nyhed

Dette sker efter lanceringen af Europe Kommissionens offentlige konsultation om en multilateral investeringsdomstol (Multilateral Investment Court).[2] Dette forslag er en del af forsøget på at udvide særdomstolenes magt dedikeret til virksomhedernes mulighed for at sagsøge stater gennem TTIP og CETA, som har mødt stor kritik de sidste tre år.

"En domstol udelukkende for virksomheder og deres mulighed for at håndhæve deres vidtgående rettigheder opnået gennem handels- og investeringsaftaler, som i øjeblikket foreslået af Kommissionen er i hvert tilfælde den forkerte vej", siger Nanna L. Clifforth fra miljøorganisationen NOAH Friends of the Earth Denmark.

Kommissionens forslag til en investeringsdomstol vil stadig være envejs-håndhævelse af virksomheders privilegier, mens den ikke giver mulighed for at holde virksomheder ansvarlige for overtrædelser af menneskerettighederne eller miljøødelæggelse.

I løbet af de sidste par måneder er løftet om en multilateral investeringsdomstol blevet brugt til at opnå godkendelse af den højst kontroversielle EU-Canada handelsaftale, CETA, på trods af at den giver tusinder af virksomheder mulighed for at sagsøge regeringer over love der beskytter mennesker og miljø.

En multilateral investeringsdomstol vil kun være til gavn for virksomheder, og samtidig har EU og dets medlemsstater sat hælene i under de nuværende FN forhandlinger om en bindende traktat for multinationale selskaber og menneskerettigheder. Traktaten vil give berørte samfund juridisk beskyttelse hvis deres rettigheder krænkes af multinationale virksomheder.[3]

[1] http://europa.eu/rapid/press-release_CLDR-17-63_en.htm

[2] http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=233

[3] http://www.stopcorporateimpunity.org/binding-treaty-un-process/ 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!