Mærkning

GMO NOAH og Alternativet kræver mærkning

Aktivister tog onsdag eftermiddag sagen om mærkning af GMO-fødevarer i egen hånd og gik ud i københavnske supermarkeder for at mærke konventionelle kødprodukter med deres eget GMO-klistermærke.

19. januar 2017 · Kl. 16:36 Pressemeddelelse

Det er ikke lovpligtigt at oplyse om, at det konventionelle kød oftest kommer fra produktionsdyr, der er fodret med GMO-foder i Danmark. Derfor besøgte Miljøorganisationen NOAH og Ungdom NOAH butikker i København og igangsatte deres egen mærkningsordning.

”De mennesker, jeg har snakket med i dag, var ikke klar over, at de ofte spiser GMO-afgrøder, når de spiser kød, æg eller mælkeprodukter. Det forsøger vi at gøre opmærksom på med denne aktion. Jeg mener, at varerne skal mærkes, så man kan vælge genmodificeret mad fra”, udtaler Isabella Seedorf, aktivist i Ungdom NOAH.

Danmark importerer store mængder af genmodificeret soja fra Sydamerika til foderbrug. Med en stigende produktion af animalske fødevarer tyder intet på, at det vil stoppe.

”GMO er skadeligt for miljøet og har ukendte effekter på mennesker og dyr. GMO-afgrøder burde derfor slet ikke være tilladt, og Danmark burde indføre et forbud mod import af genmodificeret foder. En mærkning på konventionelt kød er det mindste, politikerne og supermarkederne kan gøre for borgerne”, udtaler June Rebekka Bresson fra NOAH Friends of the Earth Denmark.

Alternativet vil handle – supermarkederne er stille

Alternativet støtter op om miljøorganisationernes krav om en mærkningsordning.

Miljø- og Landbrugsordfører Christian Poll fra Alternativet udtaler: ”Det er desværre ofte helt uigennemskueligt for forbrugerne, hvad de præsenteres for i supermarkederne. Når eksempelvis svin og kylling bliver fodret med genmodificeret foder, så synes jeg i den grad, at forbrugerne har ret til at få det at vide.”

EU’s medlemslande skal igen den 27. januar stemme om dyrkning af GMO-afgrøder på europæiske markeder, og NOAH mener, at det er vigtigt at Danmark siger nej tak. Samtidigt mangler der stadig fokus på importen af GMO-foder til EU, og her prøver NOAH og Ungdom NOAH altså at gøre opmærksom på problematikken via denne aktion (onsdag den 18. januar 2016).

”Vi er meget glade for, at Alternativet vil sætte fokus på mangel af lovgivning på området. Samtidig havde vi håbet, at supermarkederne ville støtte op om en mærkningsordning. Desværre har det været svært at komme i dialog med flere supermarkeder, flere har end ikke svaret på vores henvendelser. Men vi håber at kunne råbe supermarkederne og politikere op, således at der igangsættes mærkningsordninger på GMO-fødevarer i Danmark fremadrettet.” slutter June R. Bresson

Kontakt

NOAH: June R. Bresson // 21 83 57 89 // june@noah.dk

Alternativet: Christian Poll // 61 62 46 52 // christian.poll@ft.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!