demo
Demonstranter imod Danmarks svineproduktion findes i alle aldre. Foto: Mark Knudsen

Landmænd, civil- og lokalsamfund Nej til industriel svineproduktion

30. august gik landmænd, lokal- og civilsamfund på gaden for færre svin i Danmark under fødevaretopmødet ”Better Food for More People”.

31. august 2018 · Kl. 10:47 Pressemeddelelse

Overalt vender lokalbefolkninger sig mod de katastrofale følger for sundhed, miljø og natur som den industrielle svineproduktion medfører. På Tuse Næs vil en ny udvidelse medføre 4 til 11 gange højere udledning af lugt, ammoniak og kvælstof, hvilket bl.a. vil være til skade for den nærliggende Natura 2000-fredning Udby Vig1.Belastningen med tung trafik på de små veje øges tilsvarende, og ligeså med risikoen for luftbåren svine-MRSA.

”Den politiske dagsorden og lovgivning levner hverken kommuner eller ganske almindelige mennesker mulighed for at påvirke størrelsen eller placeringen af de store svineindustrier. Vi ved at mange lokalsamfund kæmper med de samme problemer som Tuse Næs, og vi har behov for at stå sammen og råbe politikerne op i kampen for vores miljø”, udtaler Peter Jacobsen fra Miljøforeningen Tuse Næs.

I Danmark blev der sidste år produceret ca. 31 millioner svin. Regeringen har samtidig gjort klart, at den gerne ser en fordobling af den allerede kolossale produktion2. Danmark er et af verdens mest opdyrkede lande hvoraf 80 % bliver brugt til foderproduktion, og yderligere bliver der importeret foder fra Sydamerika fra et areal større end Sjælland. Det har enorme omkostninger for natur, klima, miljø, borgere og landmænd.

”Det er netop denne type produktion, der promoveres på fødevaretopmødet i København med gæster som direktører fra Arla, Tesco, Nestlé Nordic, McDonald’s Denmark og Danish Crown. Landbruget og fødevaresektoren befinder sig i en omfattende økonomisk og miljømæssig krise. Det er nødvendigt, at vi giver kontrollen over madproduktionen tilbage til landmændene og siger nej tak til mere business as usual. Landmændene - og ikke de store fødevarevirksomheder der er tilstede på fødevaretopmødet - skal stå i centrum for en bæredygtig madproduktion, ” siger Nanna L. Clifforth, research- og kampagnemedarbejder ved NOAH.

 

Kontakt

Miljøforeningen Tuse Næs

Peter Jacobsen

2331 8608

mail@mftn.dk

 

Nanna L. Clifforth

NOAH Friends of the Earth Denmark

nanna@noah.dk

5151 7724

 

1 For mere information om planerne på Tuse Næs se: http://www.mftn.dk/

2 https://landbrugsavisen.dk/esben-lunde-jeg-ser-gerne-en-fordobling-af-s…

 

This project has been funded with support from the European Commission. This project reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

eu

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!