crispr
Grafik: NOAH. Crispr-saks

EU-politik Hold GMO'er uden for vores marker og væk fra vores tallerkener

Den 24. september offentliggjorde Europa-Kommissionen sin "Inception Impact Assessment" i et første trin for at deregulere genetisk manipulerede planter og fødevarer. Gennem sit "Have your Say"-værktøj inviterer Kommissionen borgerne til at kommentere deres plan, mål og antagelser om de nye GMO'er inden den 22. oktober.

8. oktober 2021 · Kl. 11:43 Nyhed

NOAH inviterer sit netværk til at bidrage med jeres synspunkter og minde EU om, at vi borgere ikke ønsker nye GMO'er på vores marker eller på vores tallerkener. Hvis du er interesseret i at deltage i EU-høringen, anbefaler vi at du klikker på knappen herunder, der fører dig til Slow Food-bevægelsens websted. Her kan du kan udfylde en kort formular og indsende dine synspunkter til EU-Kommissionen.

Send høringssvar via Slow Food-bevægelsens hjemmeside

Gennem EUs Green Deal og Farm to Fork-strategien forpligtede Europa-Kommissionen sig til at fremskynde overgangen til et bæredygtigt madsystem. Men ved at undersøge genåbningen af EU's GMO-regler forfølger Kommissionen usikre teknofix, frem for at investere i agroøkologiske systemer, der gavner landmænd, lokalsamfund og det bredere miljø.

EU-borgere, eksperter, jordbrugere og civilsamfundsorganisationer har indtil den 22. oktober til at give udtryk for deres synspunkter om Europa-Kommissionens planer, som repræsentanter fra den landbrugskemiske industri var hurtige til at byde velkommen. Det er en vigtig mulighed for at blive hørt på EU-scenen om et emne, der vil have en direkte indvirkning på vores daglige liv.

Hvis ikke vi får stoppet Kommissionens planer risikerer den nye generation af GMO'er at blive spredt i naturen og ende på vores tallerkener, uafprøvede og uden GMO-mærkning - med sandsynlige irreversible konsekvenser for biodiversiteten og vores fælles madfremtid.

I april offentliggjorde Europa-Kommissionen en undersøgelse, hvor de konkluderede, at nye GMO-teknikker eller "New Genomic Techniques" (NGT) såsom CRISPR/Cas "kan give fordele for EU-samfundet", herunder forbedre vores fødevaresystemers bæredygtighed. Undersøgelsen konkluderede, at der er behov for en ny politik, der regulerer nye GMO'er.

Den indledende konsekvensanalyse i undersøgelsen overdriver desværre de potentielle fordele og minimerer de reelle risici der er ved at åbne op for GMO-reglerne. På den måde forsøger EU-Kommissionen at svække de regler, der i øjeblikket regulerer GMO'er, hvilket kan betyde, at nye GMO'er ikke længere skal mærkes eller spores i hele fødevareforsyningskæden.

Francesco Sottile, agronom og professor ved University of Palermo har kommenteret at de nye (og gamle) GMO'er er fuldstændig uforenelige med agroøkologi og at de nye GMO'er kun efterspørges af landmænd, der foretrækker at fortsætte med monokultur og nægter at anvende teknikker, der muliggør forbedret modstandsdygtighed i landområder og landdistrikter. EU skal i stedet rette opmærksomheden mod at hjælpe jordbrugeren med at styrke alternativerne til industrielt landbrug frem for at spilde dyrebar tid og ressourcer på nye GMO'er.

NOAH har sammen med Slow Food-bevægelsen, Friends of the Earth og mange andre offentliggjort en politikerklæring, der reagerer på Kommissionens rapport om NGT og uddyber vores holdning til de nye GMO'er.

Vi opfordrer Kommissionen til at lade de nye GMO-metoder forblive fuldt ud reguleret - i betragtning af de risici, de udgør for biodiversiteten, samt de trusler, de udgør for små landmænds levebrød, og det faktum, at de er uforenelige med et landbrugssystem baseret på agroøkologi.

NOAH sendte også et fælles svar til Europa-Kommissionen sammen med over 60 civilsamfundsorganisationer med detaljerede oplysninger om vores bekymringer i forhold til deres undersøgelse. Samlet set fremmer GMO-landbruget udviklingen af intensive monokulturer, hvilket udgør en voksende trussel for de traditionelle frøsektorer og for landdistrikterne selv, som i stigende grad fratages deres produktionsmidler og levebrød. Derfor er det vigtigt for civilsamfundet at mobilisere mod Europa-Kommissionens plan om at deregulere deres fødevareproduktion, og opretholde ordentlige forhold for detailhandel og kommercialisering.

Læs fællesbrevet her: https://www.demeter.net/wp-content/uploads/2021/09/Open-Letter_Biased-from-the-outsets_20210906.pdf

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!