GMO-tomat

Afstemning Flere EU-regeringer afviser genmodificerede afgrøder

27. januar 2017 · Kl. 15:45 Pressemeddelelse

Kommissionens forslag om at tillade de første nye GM-afgrøder til dyrkning siden 1998, blev mødt med skepsis i dag, idet flere lande ikke støttede forslaget op. Lige nu er det dog alligevel uvist om der er det nødvendige kvalificerede flertal for at forbyde GM-afgrøder blankt [1].

Regeringerne stemte om et forslag om at tillade to nye stammer af GM-majs samt re-godkendelsen af en stamme af genmodificeret majs, der i øjeblikket dyrkes i Portugal og Spanien. Det er således op til Kommissionen at beslutte om de vil afvise de tre afgrøder, eller prøve at få flere regeringer om bord [2].

Mute Schimpf, kampagnemedarbejder for Friends of the Earth Europe formulerer: "Europa-Kommissionen har ikke fået politisk opbakning til at godkende de 3 GM-afgrøder. Præsident Juncker har tidligere lovet, at træffe beslutninger om GM-afgrøder mere demokratisk, så det er tid nu til at Kommissionen efterlever dette. Historiefortællingen om GMO distraherende os fra den virkelige debat, som vi har brug for. Det vil sige, hvordan vi gør landbruget modstandsdygtigt over for klimaændringer, nedsætter energiforbruget og stopper for ødelæggelsen af naturen. Det er tid til at lukke vores landskab for GM-afgrøder og komme videre".

***
For mere information, kontakt venligst:

June R. Bresson, NOAH Friends of the Earth Danmark, june@noah.dk / 2183 5789

Mute Schimpf, Friends of the Earth Europe. mute.schimpf@foeeurope.org / 32 475 703 475

Paul Hallows, Friends of the Earth Europe. paul.hallows@foeeurope.org / +32 2 893 1012

***
[1] Afstemningens opdeling:

Fornyelse af MON810
12 medlemsstater stemte imod forslaget: BG, DK, IE, EL, FR, CY, LV, LU, HU, AT, PL, SL
10 medlemsstater stemte For: CZ, EE, ES, IT, LT, NL, RO, FI, SV, UK.
6 medlemsstater undlod at stemme: BE, DE, HR, MT, PT, SK

Godkendelse af 1507 og Bt 11
13 medlemsstater stemte imod: BG, DK, IE, EL, FR, CY, LV, LU, HU, AT, PL, SL, SV
8 medlemsstater stemte: EE, ES, IT, LT, NL, RO, FI, UK
7 medlemsstater undlod at stemme: BE, CZ, DE, HR, MT, PT, SK

En GM kartoffel stamme blev godkendt i 2010, men annulleret af EU-Domstolens i 2013 på grund af proceduremæssige fejl. http://curia.europa.eu/…/applica…/pdf/2013-12/cp130160en.pdf

Beslutningen i dag vedrører genmodificerede majs typer fra Syngenta og Dow-Pioneer (tekniske navne Bt11 og 1507), og fornyelsen af den eneste GM-majs i øjeblikket tilladt (MON810 fra Monsanto). De to nye afgrøder er resistente over for det stærkt giftige herbicid produceret af Bayer (glufosinat) som kan skade visse specifikke majs skadedyr samt sommerfugle. http://www.foeeurope.org/…/gm_authorisations_briefing_jan17…

[2] En kvalificeret flertal kræver 55% af EU-medlemsstaterne, der repræsenterer 65% af befolkningen. Ifølge EU-regler kan Kommissionen nu enten afvise GM tilladelserne, ændre deres detaljer og spørge regeringerne igen, eller sende dem til en såkaldt appeludvalget.

GMO

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!