møde
møde

COP27 Et skridt frem og to tilbage

Til COP27 blev resultatet en klimakatastrofefond, hvilket er et historisk første skridt blandt ellers faretruende svage resultater.

22. november 2022 · Kl. 12:20 Nyhed

Et historisk gennembrud i de fastlåste COP27-forhandlinger betød, at der er etableret en tabs- og skadesfond til at kompensere udviklingslandene for de irreversible virkninger af klimaændringer, på trods af konsekvente bestræbelser fra USA og andre lande i det Globale Nord for at afspore den. Denne fond var et af landene i det Globale Syds nøglekrav, og det er et velkomment første skridt, der ellers virkede uhåndgribeligt. Dog eksisterer der stadig masser af muligheder for lande i det Globale Nord for at vriste sig fri af deres ansvar. De øvrige COP27-resultater var ekstremt svage.

Palle Bendsen kommenterer: ”Det er en lettelse, at tabs- og skadefonden endelig er blevet etableret, efter årtiers kamp. Men lige nu er det en tom fond, og vi har en kæmpe udfordring foran os for at sikre, at lande i det Globale Nord bidrager til den i overensstemmelse med retfærdighed og lighed. Vi må ikke se en gentagelse af de rige landes afgrundsdybe præstationer, der undlader at levere de allerede utilstrækkelige 100 milliarder dollars om året, der blev lovet for over ti år siden."

Mens COP27-resultatet inkluderer behovet for en 'ren og retfærdig overgang til vedvarende energi', er der intet aftalt i Sharm el-Sheikh, der rent faktisk ville levere dette, hvor finansiering af emissionsreduktioner er gået i stå og resultaterne i forhold til afbødning er svage. Foruroligende nok var der ingen fremskridt i forhold til det sprog, der blev aftalt sidste år om nedtrapning af kul, hvilket vil glæde den fossile brændstofindustri.

Babawale Obayanju, Friends of the Earth Afrika, tilføjer: "Det faktum, at resultatet kun omtaler 'udfasning af uformindsket kulkraft' er en katastrofe for Afrika og for klimaet. Olie og gas skal også udfases, hurtigt og retfærdigt. Et lille ord, 'uformindsket', skaber et enormt smuthul, der åbner døren til nye fossilbaserede brint- og kulstoffangst- og lagringsprojekter, som vil tillade emissioner at fortsætte. Vi har ikke brug for mere gasudvinding i Afrika, hvilket ødelægger vores samfund til gavn for rige lande og virksomheder. Det, vi havde brug for fra COP27, var enighed om en hurtig, retfærdig udfasning af alle fossile brændstoffer."

Sidste år nåede COP26 til enighed om globale CO2-markeder efter mange års skænderi på trods af stærk modstand fra miljø- og socialretfærdighedsgrupper. Ved COP27 var der alarmerende og forhastede forsøg på at indsætte geoengineering og naturbaserede off-sets i CO2-markedsordninger. Dette er nu blevet forsinket med to år. Den endelige beslutning har fjernet henvisninger til menneskerettigheder, oprindelige folks rettigheder og arbejdstagerrettigheder.

Hemantha Withanage, formand for Friends of the Earth International, siger fra Sri Lanka: "Beslutningen om CO2-markeder er dybt bekymrende. Mens COP27 midlertidigt har forsinket tiltag til at gøre geoengineering, farlige og uprøvede teknologier og såkaldte naturbaserede løsninger til en del af CO2-kompensationsmarkeder, ved vi, at disse trusler vil vise sig igen. Kulstofmarkeder giver rygdækning for fortsatte emissioner fra forurenere, til at fratage jord, skove og vand fra sårbare samfund og krænkelser af menneskers rettigheder."

COP27 fandt sted i en sammenhæng med statslig undertrykkelse af egyptiske aktivister og journalister. Palle Bendsen konkluderer: "Selvom forhandlingerne er forbi, glemmer vi ikke de samvittighedsfanger, der er tilbage. Civilsamfundet vil fortsætte med at lægge pres på vores regeringer og vise solidaritet, da der ikke er nogen klimaretfærdighed uden menneskerettigheder.”

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!