kick big polluters out
kick big polluters out

Fossil dominans Endnu en uretfærdig COP

En retfærdig udfasning af alle fossile brændstoffer er tvingende nødvendig. Dette må starte med, at historiske forurenere, såsom USA og EU, påtager sig sine rimelige andele af emissionsreduktioner og yder finansiering til at støtte en retfærdig energiomstilling i det globale Syd, til klimatilpasning og til “Tab og Skade”.

1. december 2023 · Kl. 09:52 Pressemeddelelse

“Mange af de forslag, der bliver fremført – især i artikel 6 i Paris-aftalen om kulstofmarkeder – er falske løsninger på klimakrisen, som har vist sig at skade samfund og økosystemer, samtidig med at de forsinker reel klimahandling. Disse omfatter netto-nul, naturbaserede løsninger, geoengineering, kulstofmarkeder, brint og kulstoffangstteknologier (CCS)”, siger Marie Hagensen, International koordinator, NOAH Friends of the Earth Denmark.

Fossile virksomheder skal reguleres

EU-baserede virksomheder som Total Energies, Shell, RWE, og ENI står bag mindst 107 af verdens 425 største projekter, der skal indvinde fossile brændsler. Disse fossile projekter, kendt som CO2-bomber, har store konsekvenser, med projekterede emissioner på 333,9 gigatons CO(GtCO2) fra de 107 EU-relaterede CO2-bomber, når de er udvundet og afbrændt. Det er ni gange så store emissioner som hele verden udledte i 2021, og 17 gange så store emissioner som det er tilladt for EU at udlede indtil 2030. 

Disse virksomheder er samtidig massivt til stede ved forhandlingerne: “Europæiske fossile selskaber og deres brancheforeninger har domineret FN's klimaforhandlinger i løbet af de sidste 20 år - 42 % af alle delegerede fra den fossile sektor er fra EU. Det skriger til himlen, at vi må regulere disse virksomheders tilstedeværelse og deres klimaskadelige aktiviteter”, fortsætter Nanna Clifforth, NOAH Økonomisk retfærdighed. 

Alternativer

Den 5.-10. december arrangeres Earth Social Conference i Casanare, Colombia, som en alternativ konference for organisationer og bevægelser, der boykotter COP'en. Miljøbevægelsen NOAH er til stede på konferencen, følg dækningen af visioner og strategier på NOAHs kanaler.  

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!