VM i qatar
VM i Qatar er det med afstand mest klimafjendtlige i historien. Grafik: NOAH

VM i Qatar Det mest klimafjendtlige i historien

Nu slutter klimatopmødet COP27. I morgen begynder så det modsatte af det, verden har brug for - nemlig det skandaleombruste VM i Qatar. 

19. november 2022 · Kl. 09:22 Pressemeddelelse

VM har været under kritisk lup på grund af forbrydelser mod menneskerettighederne, tusindvis af civile dødsfald i forbindelse med stadionbyggerier og et diktatur, hvor homoseksualitet er forbudt. 

Men det er også skandaløst, hvis man ser det ud fra et klima- og miljøperspektiv. Det er det mest CO2-udledende VM nogensinde.

Mads Lange fra miljøorganisationen NOAH udtaler:

- Det klingede allerede hult, da Qatar ved tildelingen af VM hævdede, at de ville afholde en klimaneutral turnering. Og overraskende nok har det da heller ikke været muligt at opføre syv nye kæmpestadioner midt i ørkenen uden at udlede CO2. 

Qatar var i 2022 det første land i verden til at nå den såkaldte Earth Overshoot Day. Det betyder, at hvis alle lande i verden havde et forbrug som Qatars, ville vi have brugt Jordens ressourcer d. 10. februar. 

Samtidig er Qatar det land i verden med den største CO2-udledning pr. person med op imod 47 ton årligt. Ifølge uafhængige forskere fra Carbon Market Watch og firmaet Greenly er VM i Qatar det mest klimafjendtlige i historien med en samlet CO2-regning på seks millioner tons.

- Det er desværre for sent at aflyse VM i Qatar, men som minimum bør der i fremtiden kun afholdes større sportsturneringer i lande med allerede eksisterende infrastruktur. Og så kan man som fodboldfan overveje at droppe flyveturen, slukke fjerneren og tage en tur på det lokale stadion i stedet, slutter Mads Lange

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!