Image
Image

GMO Alt hvad du behøver at vide om beslutningerne om GMO-majs' skæbne i EU på 60 sekunder

4. juli 2017 · Kl. 09:44 Nyhed

I de kommende dage og uger vil EU-præsident Jean-Claude Juncker beslutte, om man skal lukke Europas marker for genetisk modificerede (GM) afgrøder for evigt, eller om man skal give tilladelse til at flere GM-afgrøder kan dyrkes.

De nationale regeringer har i løbet af det sidste årti ikke kunnet nå til enighed om, hvorvidt nye GM-afgrøder skal dyrkes eller ej. De fleste lande er imod, men under EU-procedurerne har de utilstrækkeligt mandat til at kunne forbyde dem direkte. På grund af dette dødvande ligger den endelige beslutning nu hos præsident Juncker.

Afhængigt af udfaldet vil landjorden i Europa enten være GMO-fri i den nærmeste fremtid, eller også vil biotekindustrien kunne begynde at skubbe på for, at flere GM-afgrøder bliver dyrket i Europa.

Det handler om godkendelse eller afvisning af to nye GM-majssorter til dyrkning i EU - Pioneers "1507" og Syngentas "Bt11". Desuden vil Juncker beslutte, om den eneste GM-majs, der i øjeblikket kan dyrkes i EU (omend i et begrænset område), vil blive godkendt igen - Monsantos "Mon810".

De to nye GM-majsstammer (1507 og Bt11) er tolerante for et meget giftigt herbicid kaldet glufosinat. Dette herbicid er kendt for at skade reproduktive systemer hos mennesker og andre dyr. I henhold til EU's pesticidlovgivning bør den udfases, men Bayer, det firma, der producerer det, forsøger for øjeblikket at holde det på markedet.

GM-afgrøder er allerede meget upopulære i EU. En bred og stærk bevægelse for et GMO-frit EU har hidtil arbejdet for et forbud mod dyrkning af GM-majs i 17 lande og 4 regioner på tværs af kontintentet. I oktober 2016 stemte Europa-Parlamentet for at afvise de ovennævnte 3 GM-majsstammer, og med et stort flertal blev det et nej tak. Til trods for dette har Kommisionen fortsat sin kurs mod mere GMO i EU. Kun seks nationale regeringer støtter Kommisionen i, at der bliver dyrket GMO i EU.

Mens disse afstemningsresultater ikke forpligter Juncker til at afvise GM-majsstammerne, er vi overbevist om, at hvis han kan se, at der er tilstrækkeligt offentligt pres imod dem, vil han rette op og afvise dem en gang for alle.

Derfor beder vi nu om, at alle tweeter denne video til Juncker om sagen, for at blokere for at agrobusiness-giganter som Monsanto kan skubbe deres giftige GM-afgrøder ud på vores europæiske marker.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!