GMO

GMO Afgående EU-Kommission godkender syv kontroversielle ansøgninger om import

4. august 2019 · Kl. 10:23 Nyhed

Bruxelles, 1. august 2019 - EU-Kommissionen har givet markedsgodkendelse til syv nye gensplejsede (GMO) planter. Disse inkluderer godkendelser til import af GM-majs, bomuld og sojabønner, der er resistent mod herbicid og producerer insekticidtoksiner.

I marts 2019 opfordrede Testbiotech sammen med omkring 40 organisationer - herunder NOAH - EU-Kommissionen til at standse godkendelsesprocesserne, fordi sundhedsrisici ved brug af produkter, der stammer fra planterne, ikke er blevet vurderet tilstrækkeligt.

”EU-Kommissionen kan ikke længere ignorere videnskabeligt baserede bekymringer over godkendelserne af ​​GM-planter. Vi opfordrer den nye præsident for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, til at gøre det klart, at beskyttelse af ​​sundhed og miljø er vigtigere end interesserne for store virksomheder og den amerikanske økonomi", udtaler Christoph Then fra Testbiotech.

Planterne, der er godkendt, inkluderer Bayer / Monsanto sojabønner (MON87751), der producerer insekticidale toksiner og antages at udløse eller forøge allergiske reaktioner. Sojabønner er især problematiske i denne henseende, da det er set, at det kan udløse allergiske reaktioner, selvom de ikke er genetisk konstrueret.

En anden af ​​de genetisk konstruerede planter, der er tilladt til import, er majs MON 87411, der producerer en såkaldt dobbeltstrenget RNA (dsRNA). Disse biologisk aktive molekyler optages i tarmen hos insekter, der spiser planterne, hvorfra de kan forstyrre genregulering og cellemetabolisme. Dette er beregnet til at dræbe insekter, der lever af planterne. Imidlertid kan disse planters sikkerhed med hensyn til mennesker og miljø ikke påvises, da de underliggende biologiske mekanismer er meget komplekse.

Mere end 70 genetisk konstruerede planter er i øjeblikket tilladt til import og anvendelse til fødevarer og foder i EU. Der er ingen undersøgelser af langtids- eller kombinations sundhedseffekter, der stammer fra diæter, der indeholder en blanding af disse planter. I de senere år har EU-Parlamentet gentagne gange stemt imod yderligere godkendelser af GM-planter til EU-markedet. Disse stemmer bliver imidlertid fuldstændig ignoreret af EU-Kommissionen. Der afventes yderligere beslutninger om godkendelser af genetisk manipuleret majs til dyrkning, - beslutninger der måske også bliver truffet af den afgående EU-Kommission.

 

Kontakt:

Christoph Then, Tlf.nr. 0151 54638040, info@testbiotech.org

 

Yderligere informationer:

EU Kommission: https://europa.eu/rapid/press-release_MEX-19-4770_en.htm

Fællesbrev fra 40 organisationer: http://noah.dk/nyheder/ignorerer-bekymring-sikkerheden-af-genetisk-manipulerede-planter

Information fra afstemning i EU Parlamentet: www.greens-efa.eu/files/doc/docs/e491b1b487e5c6b48f553e1ef027bccf.pdf

 

Kommentarer fra Testbiotech om de seneste EU godkendelser:

Bomuld GHB614 x LLCotton25 x MON15985
https://www.testbiotech.org/node/2209

Majs 5307
https://www.testbiotech.org/node/2205

Majs MON87403
https://www.testbiotech.org/node/2210

Majs 4114
https://www.testbiotech.org/node/2225

Majs MON87411
https://www.testbiotech.org/node/2257

Majs Bt11 x MIR162 x 1507 x GA21
https://www.testbiotech.org/node/2256

Sojabønne 87751
https://www.testbiotech.org/node/2263

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!