Aktion foran Marriott Hotel
NOAH demonstrerer foran Marriott Hotel hvor bioenergilobbyen lægger skumle planer. Foto: Natalia Oszczudlowska

Bioenergi Årets BURNING WOOD AWARD går til CM Biomass!

Hvor mange danskere kender mon CM Biomass? Det gjorde vi ikke i NOAH, før nogen i vores internationale netværk gjorde os opmærksom på virksomheden.

25. oktober 2022 · Kl. 11:27 Pressemeddelelse

 

Find fotos i høj opløsning nederst på siden.

NOAH arrangerede her til morgen en aktion imod biomasseindustrien, hvor vi uddelte vores pris for greenwashing: BURNING WOOD AWARD. Anledningen til aktionen var, at industrien afholder konference på Hotel Marriott i København og diskuterer, hvordan de kan fortsætte med at profitere på ødelæggelsen af klodens biosfære gennem overudnyttelse og afbrænding af verdens skove. 

Blandt de deltagende virksomheder er blandt andet Enviva, verdens største træpilleproducent med en dansk vicedirektør i ledelsen; Ørsted, Danmarks største energiselskab; og den europæiske brancheorganisation Bioenergy Europe. 

Men årets BURNING WOOD AWARD går ikke til nogen af dem. I stedet går den lidet flatterende pris i år til danske CM Biomass, som i stor skala faciliterer en relativt skjult, men endog meget skadelig praksis; nemlig handlen med træpiller.

En fortjent vinder

CM Biomasser gået under radaren, sandsynligvis fordi det hidtil primært har været en handelsvirksomhed, der flytter rundt på træpiller mellem verdensdele og lande.

I de senere år er firmaet dog også begyndt at samarbejde med - eller har overtaget ejerskabet af - savværker med det formål, at alle rester eller overskud fra savværkerne skal forarbejdes til træpiller.

CM Biomass har øjensynlig sat sig for at støvsuge hele kloden for resttræ og lave det til træpiller. Først og fremmest er de gået i gang med at støvsuge USA. Det afspejler sig i, at CM Biomass nu har 35 ansatte i USA, hvilket er flere end i Danmark (tal fra firmaet hjemmeside) 

Firmaet har således investeret i træpillefabrikker i Alabama, Mississippi and Tennessee. Det er sket i kølvandet på, at de er gået sammen med tømmerfirmaet SLMA (Southeastern Lumber Manufactorers Assiciation). 

Handlen med træpillerDet er et ressourceproblem og et klimaproblem. For der er andre, langt mere nyttige måder at anvende overskudstræ på, end ved at brænde det af. Når træ brændes af i stedet for at blive brugt til eksempelvis finér, papir, spånplader eller andre nyudviklede og mere raffinerede former for træprodukter, så kommer der uundgåeligt et endnu større træk på skovenes ressourcer, end der var i forvejen. Og desværre er realiteten at menneskeheden ikke er begyndt at bruge mindre af den slags produkter - tværtimod er trækket på naturressourcer større end nogensinde.

Den praksis, CB Biomass udlever, er derfor stik imod det såkaldte kaskadeprincip, som ellers står højt på EU’s liste over god praksis i anvendelsen af træ.

Bioenergiens vilde vækstrejse

EU er gået amok i afbrænding af træ de sidste 15 år. Og det store fokus på at hente træpiller fra det sydøstlige USA for at eksportere dem til Europa er et eksempel på denne skadelige praksis, fordi det trækker træ fra hele det område, der hedder “The North American Coastal Plain” som er et hotspot for biodiversitet. Amerikanske miljøorganisationer er fortvivlede over, at skulle være vidne til denne degradering af deres skove - en degradering, som også ødelægger skovenes evne til at optage atmosfærens CO2 og lagre den i deres økosystem. 

CM Biomass praler af, at biomasse-divisionen i Copenhagen Merchants Group blev etableret i 2009 som et svar på EU's forøgede efterspørgsel på bioenergi i Direktivet for Vedvarende Energi (EU RED). Man kan med andre ord sige, at de så fidusen i at udnytte situationen, når nu EU var så letsindige at lade afbrænding af træ tælle som en vedvarende energikilde. Og det har åbenbart lønnet sig, for ifølge GRØNteknik har CM Biomass igennem de sidste 5 år haft en “Vild vækstrejse” med en bundlinje, der “er hævet knap 1100 procent til 100 millioner DKK efter skat i forhold til 2016”. Man kan kun frygte for, hvordan verdens skove vil ende med at se ud, hvis den vilde vækst fortsætter.

Sidste år købte den danske koncern United Shipping & Trading Company (USTC group) en andel på 60 procent af CM Biomass. Resten er fortsat på den stiftende families hænder. USTC ejer også olieselskabet Dan-Bunkering, som sidste år blev idømt en bøde på 30 millioner kroner for 33 gange at have brudt EU’s sanktioner ved at have solgt 172.000 ton jetbrændstof til brug hos det russiske luftvåben i det sanktionsramte Syrien.

CM Biomass ser ud til at passe godt ind i det selskab, for de fortsatte med at handle med biomasse fra Rusland efter andre var stoppet. Af deres hjemmeside fremgår det, at der stadig er et kontor med 10 ansatte i Rusland, der udover USA og Danmark er det eneste land med flere ansatte.

CM Biomass er også storleverandør til Ørsted - sidste års vinder af BURNING WOOD AWARD.

Så stort “tillykke” til CM BIomass med årets pris. Forhåbentligt kan den være med til at skabe opmærksomhed på en yderst problematisk forretningsmodel.

Læs talen til CM Biomass (180.61 KB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!