Bioenergi Biomasse er falsk varebetegnelse

14. juli 2010 · Kl. 12:44 Nyhed

Danmark har et stort potentiale for at bruge biomasse til energiformål i stedet for de CO2-forurenende kul- og oliekraftværker, lyder det fra flere sider. Og der findes masser af alternative biobrændsler. Men forstavelsen bio er ofte blot en forførende betregnelse, og det dækker over halve sandheder.

Det mener Bente Hessellund Andersen fra NOAH Landbrug og Fødevarer i Miljøsk nr. 55, der netop er udkommet.

For når Dong og Vattenfall fortæller, at en stor del af deres energikilder er træ, så mangler de at fortælle, at træet ikke kommer fra danske skove, men er importeret, og der derved udledes væsentligt mere CO2 i forbindelse med transport.

Og når Danisco og Novozymes siger, at der er et kæmpe potentiale for at producere ethanol ud fra halm, så mangler de at nævne noget. Energien i halmen udnyttes faktisk mange gange bedre ved direkte afbrænding i et kraftvarmeværk, end hvis det først skal omdannes til flydende brændstof, der derefter skal afbrændes i en forbrændingsmotor.

Du kan læse hele Bente Hessellund Andersens artikel, "Planet i knibe", herunder, hvor du også kan læse meget mere om temaet 'Biomasse - mad, energi eller materialer?'

INDHOLD.pdf (40.39 KB) m55_Planet-i-knibe.pdf (2.45 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!