dyrenes optog
NOAH årsberetning 2019

NOAH årsberetning 2019 50 års miljøkamp

10. juni 2020 · Kl. 12:35 Årsberetning

For NOAH var 2019 et skarpt år: 

Vi kunne den 9. marts fejre, at det var 50 år siden, at foreningen blev dannet ved et spektakulært arrangement i Store Sal på H.C. Ørsted Instituttet i København. 

NOAH var den første egentlige miljøbevægelse, der så dagens lys i Danmark. Siden er mange nye foreninger kommet til, de fleste for kun at virke i en kortere periode, andre for at omdanne sig til topstyrede professionelle organisationer. Men NOAH har fra dag ét fastholdt sit aktivistiske og radikale hjerte og har derfor gennem alle årene været en særlig skarp stemme i miljødebatten.

50-årsjubilæet skulle fejres, blandt andet med en bogudgivelse og en fest. Festen blev en rigtig NOAH-fest for gamle og unge aktivister i et stuvende fuldt Folkets Hus på Nørrebro. Gode taler, super mad, fantastisk stemning – ikke mindst da vores alderspræsident, Ingrid Hind, fortalte om sine 50 år i NOAH. Bogudgivelsen blev ikke helt så sprælsk – det bliver bøger aldrig. Men - det er jo også en del af NOAHs sjæl: At være intellektuelt skarpe og reflekterende. Jubilæumsudgivelsen præsenterer 20 kritiske blik på verden - historiske såvel som aktuelle. Titlen Miljøbevægelsens rødder associerer til tre aspekter ved NOAH: At den moderne miljøbevægelse har sine historiske rødder i NOAH, at vi fra starten har opfattet os som græsrødder, og at vi på mange måder har været gadens frække rødder.

Information bragte en stor, flot omtale af bogen med titlen: “I 50 år har NOAH sagt det samme. Nu er folk begyndt at lytte.” Bortset fra de første år, hvor miljøsagen i almindelighed og NOAH i særdeleshed havde nyhedens interesse, har NOAH sjældent tiltrukket sig den store mediebevågenhed. Alligevel er det slående, hvor mange aftryk vi alligevel har formået at sætte gennem tiden. Det var NOAH, der først rejste debatten om ‘det miljømæssige råderum’, først problematiserede satsningen på biobrændsler, først rejste kravet om en klimalov, vedvarende har holdt fast i vækstkritikken og senere introducerede modvækstbegrebet i en dansk kontekst og så videre og så videre. Selv om man er en mindre organisation, kan man altså godt præge udviklingen, hvis man ihærdigt og vedholdende fastholder sin faglige og intellektuelle integritet.

I disse tider, hvor flygtighed og opportunisme synes overvældende, er det særligt glædeligt at NOAHs sjæl også synes at appellere til unge kræfter. Således spirer NOAH i disse jubilæumstider af nye friske initiativer, der føjer sig til de gamle. Det gælder for eksempel dannelsen af Ungdom NOAH, ØkoKøn, Instituttet for Evige Utopier, Grøn Guerilla, revitalisering af NOAH Modvækst, lokal aktivisme mod svinefarme, motorveje med meget mere. Og det gælder samarbejde med andre grupper og organisationer inden for og ud over landets grænser, som vedligeholder den grundlæggende solidaritet, der altid har kendetegnet NOAH.

Efter 50 år er NOAH i fuld vigør! 

NOAH Aarsberetning 2019 (18.14 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!