Birch og Helveg

Klima Formand for KLIMA-rådet: en økonom!

NOAH Energi og Klima er mere end skeptisk over valget af en økonom som formand for klimarådet.

4. december 2014 · Kl. 15:19 Nyhed

Klima- energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen har udpeget Peter Birch Sørensen, der fra 2003 til 2009 var overvismand for Det Økonomiske Råd, til posten som formand i det nye klimaråd.

»Man kunne ikke have fundet nogen større kapacitet, når det gælder et helhedssyn på det økonomiske, og når han nu kaster sig over udfordringen med at se helhedsorienteret på vores grønne omstilling, så kan vi simpelthen ikke få det bedre,« siger klima- og energiministeren til Jyske Vestkysten.

Jyske Vestkysten stiller så det oplagte spørgsmål: Er han også god til klima?

»Han har et imponerende indblik i offentlig økonomi og klimapolitik blandt andet igennem sit virke som professor på Københavns Universitet, så vi kunne ikke få en bedre mand til at kaste et helhedsblik på vores grønne omstilling,« svarer klimaministeren.

”Det er efter vores mening ikke et imponerende indblik i klimapolitik at anbefale EU’s kvotehandelssystem som et godt redskab i klimapolitikken”, siger Palle Bendsen fra NOAH Energi og Klima og fortsætter: ”Hvis man søger på nettet efter Peter Birch Sørensen og ord som CO2-budget, så kommer der ikke noget resultat. Det er foruroligende al den stund, at det helt centrale argument for en klimalov netop var at få etableret et retfærdigt CO2-budget for de kommende årtier.”

Hvis man ser på Peter Birch Sørensens publikationsliste fra Københavns Universitet - http://kortlink.dk/fdzz - er der meget få titler, der kan rubriceres som klimafaglige i en eller anden forstand - og den forstand er altid den økonomiske, f.eks. støtte til det fejlslagne kvotehandelssystem i EU.

Ministerens næste træk

Rasmus Helveg Petersen mangler stadigvæk at udpege de resterende seks medlemmer af klimarådet. Der står i loven, at han skal høre ”relevante” ministerier. Han behøver ikke at ”høre” i Finansministeriet - de er blevet hørt ved udpegelsen af formanden. Men selv ministerierne for transport, landbrug og miljø foruden klima, energi- og bygninger kan tænke i det samme økonomiske paradigme som finansministeriet. Det er ikke mere af det, der er brug for, hvis klimarådet skal have en mening overhovedet. Jf. lovteksten:

Stk. 2. Klimarådet sammensættes af eksperter med bred ekspertise og et højt klimarelevant fagligt niveau inden for energi, bygninger, transport, landbrug, miljø eller natur og økonomi, herunder bred samfundsøkonomisk og erhvervsøkonomisk ekspertise. Formanden udpeges af klima-, energi- og bygningsministeren, og de øvrige medlemmer udpeges af klima-, energi- og bygningsministeren efter høring af relevante ministerier.

Hvad nu?

Som økonom må Peter Birch Sørensen være i stand til hurtigt at sætte sig ind i tankegangen om et CO2- eller drivhusgasbudget, men det er vigtigt, at han bliver i stand til at lægge økonomens sædvanlige prioritering af penge over alt andet fra sig, hvis han skal udfylde den nye rolle.


Læs om CO2-budgetter mm: http://klima-sos.dk


Kontakt: Palle Bendsen, 30 13 76 95; palle@noah.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 16.600 i 2020). Tusind tak!