Handel EU/Canada handelsaftale – udsalg af demokrati, miljø og offentlige tjenesteydelser

17. december 2015 · Kl. 13:12 Nyhed

I en netop udgivet briefing, udviser NOAH kritik overfor handels- og investeringsaftalen CETA. Aftalen handler om meget andet end told og afgift på tværs af Atlanten – den handler om ændring af demokratisk vedtaget love, der er vedtaget af hensyn til det fælles bedste som f.eks. fødevaresikkerhed og miljøhensyn.

Chancen for at du har hørt om konsekvenserne af aftalen er lille, og uden den mindste information og debat i Danmark, forventer EU Parlamentet at underskrive CETA i foråret 2016.

Briefingen kritiserer CETA, blandt andet for følgende to hovedargumenter:

aftalen indeholder et reguleringssamarbejde, der betyder at magten til at påvirke regulering allerede før det når EU Parlamentet vil være åben for direkte indflydelse fra virksomheders lobbyister – på den måde vil reguleringssamarbejdet kunne blokere ny EU-lovgivning.

aftalen indeholder en ISDS- domstol, der giver udenlandske virksomheder retten til at sagsøge en stat, hvis de mener, at virksomheden har lidt økonomiske tab på grund af en ny lov.

For ovenstående og flere grunde beskrevet i briefingen, underminerer CETA demokratisk vedtaget lovgiving og danskernes retssikkerhed. NOAH opfordrer derfor politikere i det danske folketing og EU-Parlamentet til at sætte CETA på dagsordenen og stemme mod ratificeringen af CETA.

CETA-briefing-updated-1.pdf (485.52 KB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!