klima

klimaaftale USA - Kina: Et lille skridt frem kan blive et stort skridt tilbage

13. november 2014 · Kl. 16:12 Pressemeddelelse

Den klimaaftale som blev annonceret onsdag mellem USA og Kina er blevet hilst velkommen af mange som et – lille – positivt skrift fremad fra to store lande, man ikke er vant til at se handling fra. Men der er mere grund til skepsis end til jubel.

USA

”Hvis vi ser på USA først, så er de mål, som USA har meldt ud langt fra det, klimaforskningen siger, der er brug for, og hvad USA’s retfærdige andel i virkeligheden skulle være.

For det andet er det helt afgørende, at klimaforhandlingerne foregår i FN-regi, og at målene er juridisk bindende, og at det ikke kun handler om CO2-emissioner, men også finansiering og teknologi. Det har længe været USA’s mål at omgå FN og erstatte juridiske forpligtelser med frivillige. Det var USA’s store sejr ved COP15 i København, at de fik forhindret en bindende aftale,” siger NOAHs klimatalsmand Palle Bendsen.

USA bruger 2005 og ikke 1990 som basisår. Det betyder, at de 26-28 % CO2-reduktioner, de lover i 2025, ser større ud end de ellers ville – nemlig 20 % i forhold til 1990.

Desuden er det allerede et skridt tilbage i forhold til de 30 % reduktioner i 2025 USA annoncerede ved COP16 i Cancun – målt i forhold til 2005. Men da de mål heller ikke var bindende, er der intet, der kan forhindre USA i at skrue ned for de i forvejen lave ambitioner.

Kina

Det har været en fælles strategi for USA og EU at sammenligne USA’s emissioner med Kinas. Da Kina allerede for 5 år siden overhalede USA, ser det ved første øjekast rimeligt ud.

”Men den globale opvarmning, vi ser i dag, er resultatet af historiske udledninger, der startede med industrialiseringen. USA’s historiske udledninger er stadigvæk langt større end Kinas”, påpeger Palle Bendsen. ”Det er cirka 25 % mod 10 % - og det skal afspejles i de reduktionsmål, USA skal påtage sig i dag”.

Selvfølgelig er det vigtigt, at Kina stiger ud af de fossile brændslers æra så hurtigt som muligt. Kinas bidrag til at holde den globale opvarmning under 2 grader ville være at få udledningerne til at toppe i løbet af ganske få år og i hvert fald ikke være over 2014-niveauet i 2030.

Frem mod Paris 2015

Der er en forventning om, at COP21 i Paris næste år vil slutte med en ny international klimaaftale.

Kontakt: Palle Bendsen; palle@noah.dk; mob. 30 13 76 95

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!