trafik Leasingsagen var kun toppen af isbjerget

NOAH-Trafik: Pengene fosser ud af statskassen, fordi bilafgifterne er voldsomt nedsat siden 1990. Der må en genopretning til, både af hensyn til miljøet og samfundsøkonomien.

3. april 2012 · Kl. 10:16 Høringssvar

Henvendelse til relevante folketingsudvalg i anledning af snarlige forhandlinger om CO2-reduktioner på transportområdet samt skattereformforhandlinger

Leasingsagen var kun toppen af isbjerget. Pengene fosser ud af statskassen, fordi bilafgifterne er voldsomt nedsat siden 1990. Der må en genopretning til, både af
hensyn til miljøet og samfundsøkonomien

Beskatningen af en Peugeot 107 er eksempelvis nedsat med 72.346 kr. (fra 92.639 kr. til 20.293 kr.) sammenlignet med beskatningsreglerne i 1990.

Transportsektoren er den store synder i energi- og miljøsammenhæng. Fra 1990 til 2010 er transportsektorens udledning således steget med 23 %. Årsagen til dette er primært, at denne sektor gennem 2 årtier er blevet begunstiget med stadig lavere afgifter på indkøb af biler og brug af benzin og diesel. Denne begunstigelse har fremmet et kraftigt forbrug af ressourcer i transportsektoren. Samfundet har alene de seneste 2 år mistet 8-9 milliarder årligt fordi registreringsafgiften på personbiler er nedsat voldsomt ved at skalaknækket er forhøjet. Set over hele den undersøgte periode på 21 år drejer det sig om 57 milliarder kr. alene af den grund. Dette beløb vedrører kun personbiler på hvide plader. Også beskatningen af "gulpladebiler" er nedsat.

Dertil kommer andre store afgiftslettelser, som omtales i henvendelsen.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 16.600 i 2020). Tusind tak!