COP15 Sorte udsigter for en acceptabel klimaaftale i København

13. december 2008 · Kl. 10:43 Pressemeddelelse

De rige lande på flugt fra bindende reduktionsmål. De fattigste og mest udsatte lande bliver de store tabere.

Skal vi undgå klimakatastrofen, kræver det ifølge klimaforskerne , at den globale temperaturstigning holdes under 2-grader. Og det betyder, at de rige lande skal forpligte sig til store og hurtige reduktioner af deres udledninger af drivhusgasser..

Kravet til de rige lande er en reduktion i deres udledninger af drivhusgasser på mindst 40 procent i 2020 og mindst 95 procent i 2050, hvis 2-graders målet skal nås. Og det skal være hjemlige reduktioner. Ikke reduktioner som de rige lande skaffer sig ved at købe skovområder i andre lande eller bygge vindmøller i Kina. De rige nationer vil samlet set ikke engang tale om at forpligte sig til nedskæringer på 20% i 2020 i forhold til 1990. En acceptabel klimaaftale synes langt væk her ved afslutningen af klimaforhandlingerne i Poznan.

Stig Melgaard fra NOAH’ klimagruppe, og deltager ved mødet i Poznan udtaler: “De rige lande har slæbt fødderne efter sig under klimaforhandlingerne i Poznan. Det er efter NOAH’s mening dybt beskæmmende og utilfredsstillende, og det kan kun give grund til pessimisme over for muligheden af at nå et acceptabelt resultat i København. Vi har under klimaforhandlingerne i Poznan hørt et kraftigt nødråb fra de lande, som allerede nu lider under klimaændringerne. Det gælder de små østater i Stillehavet og det Indiske Ocean. Og det gælder lande som Bangladesh og andre fattige nationer, som vil blive hårdt ramt af klimaændringerne. Vi bliver nødt til at lytte til disse lande for at opnå deres tillid til det nødvendige samarbejde.

Skal Danmark fremstå som en troværdig vært for klimaforhandlingerne i 2009, også for de svageste og mest truede nationer, må vi gå forrest, og sammen med de øvrige EU-lande, påtage os hjemlige reduktionsforpligtelser på mindst 40% inden år 2020. Det er de rige lande, som er ansvarlige for de største udledninger af drivhusgasser. Derfor må det også være de rige lande, der går forrest med at reducere deres udledninger. Og de skal gennemføres på hjemlig grund. Ikke ved at købe sig til billige reduktioner i fattigere lande. Hvis ikke det sker, får vi aldrig verdens fattige nationer til at medvirke i en ny klimaaftale” siger Stig Melgaard.

Kontakt: Stig Melgaard, tlf 20 74 57 68

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!