klima

IPCC Hysterisk at klimaindsatsen ikke må koste danskerne noget

31. marts 2014 · Kl. 12:52 Pressemeddelelse

”Med den nyeste rapport fra FN’s klimapanel må det stå lysende klart for alle, at det ikke er ’danskerne’ og andre rige landes befolkninger, der lider og kommer til at lide mest under følgerne af de menneskeskabte klimaforandringer,” siger Palle Bendsen fra NOAH Energi og Klima som kommentar til offentliggørelsen af delrapporten fra IPCC.

FN-rapporten fastslår i meget stærke vendinger, at

  1. Det er de fattigste, der allerede nu er hårdest ramt.
  2. Det er dem, der lider af ulighederne, der er mest sårbare.
  3. Klimaforandringerne forværrer vilkår, som i forvejen gør livet svært for de fattige.

- og så videre: en lang liste af følger, der vender den tunge ende nedad: det er generelt folk i Syd, der må lide mest – mens det er folk i Nord, der har haft mest ansvar for at situationen er opstået

Palle Bendsen tilføjer: ”Det er derfor skandaløst, når politikere fejer forslag til en stærk klimaindsats af bordet med henvisning til omkostningseffektivitet og konkurrenceevne. Parolen er, at det ikke må koste ’danskerne’ marginalt, mens de virkelige byrder som mangel på vand og mad bæres af fattige i Syd. Der er allerede nu mange klimaflygtninge, men de bliver mødt med et Europa, et USA og et Australien, der hegner sig ind og lukker øjnene for andres ulykker, selv om de selv har været med til at skabe vilkårene for dem.”

Dette er ikke nyt, men budskabet bliver stærkere og stærkere. Og vinduet vi har for at gøre noget som helst ved det lukker snart helt i. Vi kunne have haft vigtige ekstra år, hvis COP15 i København ikke var endt som en fiasko. Først ved COP21 i Paris i 2015 er der igen en teoretisk chance for en aftale, der kan betyde noget. Men USA, EU, Japan, Canada og Australien er ikke indstillet på at ændre adfærd og komme til lommerne. Ansvaret for om vi ender i en klimakatastrofe, ligger nu mere end nogensinde hos de rige lande.

NOAH Energi og Klima

Download resumé af IPCC’s 5. vurderingsrapport som PDF nedenfor

 

Kontakt:

Palle Bendsen

Tlf. 30 13 76 95

palle(at)noah.dk

 

WG2AR5_SPM_FINAL.pdf (6.3 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!