Kyoto-protokollen Høringssvar til ”Udkast til forslag til folketingsbeslutning om ratifikation af Kyoto-protokollen til De Forenede Nationers Rammekonvention om Klimaændringer”

25. marts 2002 · Kl. 10:35 Høringssvar

Vi skal først bemærke den helt uantagelige korte høringsfrist på kun 6 dage – i praksis har vi i Energigruppen kun haft et par timer til at tage stilling til det omfattende forslag. En sådan fremgangsmåde undergraver offentlighedens mulighed for deltagelse i den demokratiske proces.

NOAH´s Energigruppe har følgende bemærkninger til forslaget:

Vi noterer os, at EU´s rådsbeslutning 4. marts 2002 ikke anerkendte den af Danmark fremsendte erklæring om at et korrigeret 1990-niveau skal anvendes, og at Danmark nu med forslagets vedtagelse er juridisk forpligtet til at reducere udledningen af drivhusgasser med 21% i forhold til den faktiske udledning i 1990. Det understreger nødvendigheden af, at indsatsen vedr. initiativer ”på hjemmefronten” forstærkes, fremfor svækkes som der lægges op til i regeringens udmeldinger vedr. energipolitikken.

NOAH skal på det kraftigste opfordre til, at de fleksible mekanismer benyttes så lidt som muligt og helst slet ikke. Vi finder det etisk såvel som samfundsøkonomisk uklogt at anvende disse mekanismer, der set i et større perspektiv, blot er en ny form for imperialisme. Med disse mekanismer vil de rige lande kunne købe fattigere landes/aktørers billigste og bedste reduktionsmuligheder. Men når vi blot kommer lidt længere frem i f.eks. 2. og 3. aftaleperiode, så vil alle lande få hårdt brug for egne reduktionspotentialer. De vil så være henvist til selv at foretage de dyre reduktioner eller købe på et marked med dyre reduktionsomkostninger. Til den tid vil de fleksible mekanismer være for dyre og dermed uinteressante for de rige lande.

Erhvervsøkonomisk vil anvendelsen af de fleksible mekanismer være en overordentlig kortsigtet løsning, som vil føre til en nedprioritering af udviklingen af nye miljøvenlige teknologier herunder ikke mindst de vedvarende energiteknologier.

Samfundsøkonomisk er det helt hul i hovedet, at fratage de vedvarende energiteknologier deres hjemmemarked og vores mulighed for en fremtidig international førerposition.

Bruttonationalproduktet vil med brug af de fleksible mekanismer blive sammensat af langt mindre miljøvenlige elementer end uden brugen af mekanismerne.

Handel med kvoter forudsætter tilstedeværelsen af et velfungerende marked. Et sådant eksisterer ikke på dette område, og det kommer det sandsynligvis heller ikke til. I takt med at de faktiske klimaforandringer slår igennem så vil forbrugernes præference for produkter og energi- og varmetjenester baseret på vedvarende teknologier styrkes. Det vil i sig selv føre til et markant markedssvigt. NOAH vil arbejde for at forbrugerne foretrækker sådanne miljøvenlige produkter og tjenester. Det vil med andre ord være økonomisk og etisk risikabelt at lægge stor vægt på anvendelsen af de fleksible mekanismer.

NOAH skal beklage at Færøerne ikke har kunnet se deres egne interesser i at bidrage til Rigsfællesskabets internationale forpligtelser på klimaområdet.

På vegne af NOAH´s Energigruppe

Kim Ejlertsen

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!