GMo skull

GMO Europa-Kommissionen bør stoppe giftig genmodificeret afgrøde

Europa-Kommissionen bør bøje sig for den overvældende offentlige og politiske modstand og forbyde den nye kontroversielle genmodificerede (GM) majs.

12. februar 2014 · Kl. 13:30 Pressemeddelelse

Europa-Kommissionen bør ifølge miljøorganisationen NOAH bøje sig for den overvældende offentlige og politiske modstand og forbyde den nye kontroversielle genmodificerede (GM) majs. Majsen, som er ejet af Pioneer Hi-Bred International, er skadelig for sommerfugle og har ukendt virkning på bier og andre bestøvende insekter. 
Flertallet af medlemsstater har modsat sig godkendelsen af den nye majs ved en afstemning i Det Europæiske Råd, hvilket også har været tilfældet i Europa-Parlamentet. Imidlertid har en håndfuld pro-GM lande bakket op om Europa-Kommissionen, som nu vil få mandat til at godkende GM-majsen.  

Nanna L. Clifforth fra NOAH udtaler: “Det er helt klart, at EU's borgere ikke ønsker genmodificerede fødevarer, ligesom størstedelen af deres valgte politikere og regeringer. Europa-Kommissionen må stoppe sin flirt med bioteknologivirksomhederne og deres GM-afgrøder og stoppe den nye giftige majs fra at gøre sit indtog på Europas marker”. 

Den nye majs repræsenterer en ny generation af meget giftige afgrøder, som producerer et insekticid, der er 350 gange stærkere, end det der er brugt i Monsantos MON810 majs, som er den eneste GM-afgrøde dyrket kommercielt i EU. Den nye majs er desuden designet til at modstå et kraftigt herbicid, som siden 2011 har været ulovligt I Danmark. 

“EU's egne sikkerhedseksperter har konkluderet, at den nye majs skader sommerfugle og mølarter og at flere andre konsekvenser ikke er kortlagte. Vi behøver ikke løbe risikoen med utestede og giftige GM-afgrøder, når sikre og bæredygtige løsninger allerede findes”,fortsætter Nanna L. Clifforth.  

Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor EU og USA forhandler om den transatlantiske frihandelsaftale (TTIP), udråbt som den største bilateriale frihandelsaftale nogensinde. Magtfulde multinationale virksomheder, inklusiv agroindustrien, lobbyerer i øjeblikket for at aftalen kommer til at indeholde svagere sikkerhedsforanstaltninger, særligt i forhold til fødevarer og GM-afgrøder.

“I lyset af forhandlingernes industrivenlige dagsorden er beslutningen om godkendelsen af den nye majs den første test for, om Europa-Kommissionen vil beskytte sine borgere og miljøet eller føje sig erhvervslivets interesser“, forklarer Nanna L. Clifforth.

Hvis Europa-Kommissionen godkender den nye giftige majs til dyrkning i Europa, risikerer Kommissionen at blive sagsøgt af nationale regeringer for ikke at følge EU-lovgivning. Dette blev demonsteret ved den nylige afgørelse, som omstødte godkendelsen af den genmodificerede kartoffel Amflora. 

Det Europa har brug for er dyrknings- og landbrugsmetoder, der beskytter miljøet og giver lige adgang til sund og bæredygtig mad.

For yderligere information, kontakt venligst
Nanna L. Clifforth
NOAH Landbrug og Fødevarer
nanna@noah.dk    
5151 7724

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!