COP24
Friends of the Earth demonstrerer til COP24. Foto: Hanae Takahashi/Friends of the Earth Japan

COP24 De grønne løfter fra Paris er afløst af en kulsort magtakse med Brasilien som det nye medlem

Den sorte fossilbegejstrede gruppe af lande styrkes nu af Brasilien, mens Danmarks rolle er yderst tvivlsom. Brasiliens miljøbevægelse og oprindelige befolkningsgrupper står overfor en sort regering, der forventes at sætte klimahensyn helt ud af spil.

13. december 2018 · Kl. 12:20 Nyhed

Det forlyder fra COP24, at der er frygt for, at Brasilien vil melde sig ind i klubben af sorte olienationer som USA, Rusland og Saudi-Arabien, der håndhæver retten til at tilsidesætte klimaet til fordel for virksomheders vækstmuligheder. Den kommende brasilianske miljøminister, Ricardo de Aquino Salles, der kommer fra en organisation for agroindustrien, har kaldt klimaproblemet for et ‛sekundært emne’ og har stillet i udsigt at Brasilien vil overveje at melde sig ud af Paris-aftalen[i].

Brasilien, der for få år siden blev kendt for at have fået sat en stopper for den fortsatte afskovning, har de senere år igen set skovrydninger i stor skala primært for at skaffe plads til landbrugsproduktion, herunder sojafoder og biobrændsler til eksport. Det er ikke kun katastrofalt for de lokale befolkninger – men også for klimaet. Og den kommende brasilianske præsident Jair Bolsano har ladet forstå, at der nu skal yderligere fart på rydningen af regnskoven.

NOAHs søsterorganisation i Brasilien, Amigos da Terra Brasil, anser valget af Jair Bolsano som resultatet af en udemokratisk proces, hvor anklagerne i 2016 mod Brasiliens præsident i årene 2003-2010, Lula da Silva, og den senere fængselsdom skete på et uberettiget grundlag med det formål at forhindre, at Lula igen kunne vælges som præsident. På vej til magten har de nye magthavere samarbejdet med transnationale selskaber – især olieindustrien og agroindustrien. Amigos da Terra forudser en kulsort regering, der vil tage hensyn til de store virksomheders interesser på bekostning af klima, natur og miljø og på bekostning af oprindelige befolkningsgruppers rettigheder til et kunne leve de steder, de er knyttet til. De frygter øget vold mod aktivister og oprindelige folk og en generel militarisering af samfundet[ii].

I den situation er det problematisk at lande, som f.eks. Danmark, ikke med vægt kan kritisere disse sorte nationer. Vores egen regering har ikke en troværdig stemme, når den selv insisterer på retten til fortsat at udvinde olie og gas i Nordsøen – for at få råd til den grønne omstilling, som det hedder. Og hvordan skulle Klima- og Energiministeren med vægt kunne kritisere en brasiliansk regering, der er ved at melde sig ind i klubben af sorte nationer, når han selv i en studehandel med den polske regering bevilger danske skattekroner til en kæmpe rørledning, der skal føre gas gennem Danmark fra Norge til Polen, mod at Polen til gengæld vil købe danske virksomheders green-tech[iii]?

Den kommende brasilianske regering står til dumpekarakter - og det gør den danske også.

 


[i] http://www.tellerreport.com/life/--at-cop24--brazil-is-worried-about-the-new-bolsonaro-government-.r1dTevA1V.html på baggrund af: https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/12/12/a-la-cop24-le-bresil-s-inquiete-du-nouveau-gouvernement-de-bolsonaro_5396304_3244.html

[ii] https://www.foei.org/news/resist-jair-bolsonaro-fascism

[iii] https://polennu.dk/danmark-og-polen-laver-aftale-om-energi-og-miljoe

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!