regnskov

EU/Sydamerika handelsaftale Brud på Paris-aftalen og menneskerettigheder

Mere end 340 organisationer opfordrer EU til øjeblikkeligt at suspendere handelsforhandlinger med Brasilien.

19. juni 2019 · Kl. 11:53 Nyhed

I et åbent brev kræver mere end 340 civilsamfundsorganisationer, at EU øjeblikkeligt suspenderer handelsforhandlinger med Mercosur (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay) på grund af forringelser af menneskerettighederne og forholdene for miljøet i Brasilien. Brevet er rettet mod EU's regeringsledere inden ministerrådsmødet næste uge i Bruxelles, hvor EU's og Mercosur-landenes handelsministre planlægger at færdiggøre forhandlingerne.

"At underskrive en handelsaftale med den nuværende regering i Brasilien går imod alle princippier for menneskerettigheder og miljøbeskyttelse, som EU ønsker at forsvare. Derfor er dette et afgørende øjeblik for Europas ledere til at vise, at de ønsker at bevare sine principper og ikke ønsker at forhandle handelsaftaler, der modgår Paris-aftalen og menneskerettighederne", siger Nanna L. Clifforth.

Siden Jair Bolsonaro blev præsident i Brasilien den 1. januar 2019 har hans regering afviklet miljøbeskyttelse, accepteret væbnede angreb på oprindelige folks territorier og igangsat en dramatisk stigning af afskovning i Amazonas, hvilket skader flere års fremskridt.

"Vi ser en forværring af menneskerettighederne og situationen for miljøet i Brasilien, inklusiv angreb på personer som forsvarer deres territorier og naturressourcer og drab på lokalsamfundsledere, bønder og aktivister. Det europæiske civilsamfund opfordrer EU til, at bruge sin indflydelse til at gøre en ende på menneskerettighedskrænkelserne og afskovningen i Brasilien og støtte det brasilianske civilsamfund og miljøforkæmperne", fortsætter Nanna Clifforth.

EU udgør et enormt marked for brasiliansk soja og oksekød, hvis produktion bidrager til afskovning og menneskerrettighedskrænkelserne i Brasilien. EU er også Brasiliens næststørste handelspartner og sammen med USA den største kilde til direkte udenlandske investeringer i Brasilien. 

Fortalerne for handelsaftalen forventer at afslutte forhandlingerne før præsidentvalget i Argentina og fornyelsen af EU-Kommissionen.

"EU-Parlamentsvalget viste, at de europæiske borgere ønsker og støtter en mere grøn dagsorden. Junckers Kommission har ikke den demokratiske legitimitet til at færdiggøre en handelsaftale der forværrer afskovning, og som vil have katastrofale konsekvenser for mennesker og klima", slutter Nanna Clifforth.

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!