Atomkraft Aktindsigt viser, at danske myndigheder er misinformeret om terrorrisiko på Barsebäckværket

22. april 2004 · Kl. 12:34 Pressemeddelelse

D. 10. marts opfordrede 9 svenske og danske miljøorganisationer i en fælles pressemeddelelse de svenske myndigheder til at offentliggøre deres vurderinger af de svenske kernekraftværkers modstandsdygtighed overfor flystyrt. Baggrunden for opfordringen var de svenske myndigheders konklusioner om, at ingen yderligere foranstaltninger burde træffes på de svenske kernekraftværker for at sikre dem imod terrorangreb. De svenske myndigheder reagerede ikke på miljøorganisationernes opfordring og d. 26. marts søgte NOAH om aktindsigt hos Beredskabsstyrelsen og Forsvarsministeriet for - hvis de omtalte analyser af Barsebäckværkets sikkerhedsniveau befandt sig i de danske myndigheders varetægt - at få dem offentliggjort.

Samtidigt sendte NOAH et brev til alle medlemmerne af Folketingets Kommunaludvalg og Miljø- og Planlægningsudvalg, hvori vi bad dem tage sagen op.

D 6. april modtog NOAH et svar med henvisning til det dokument, Beredskabsstyrelsen havde modtaget fra det svenske kernekraftinspektorat (SKI) om emnet - "De svenska kärnkraftverkens tålighet mot yttre påverkan", PM 2003:15 (4 s.). Dokumentet viser, at Beredskabsstyrelsen er blevet misinformeret om Barsebäckværkets modstandsdygtighed overfor flystyrt og at danske politikere derfor fortsat bør interessere sig for sagen. En nærmere analyse af dokumentet kan læses her.

NOAH hilser med tilfredshed, at miljøminister Hans Christian Schmidt d. 2. april har skrevet til Folketingets Kommunal- og Miljø- og Planlægningsudvalg og meddelt, at man vil sende en delegation til Stockholm for at søge at påvirke en kommende miljøgodkendelse af Barsebäckværket. Delegationen vil indeholde repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Beredskabsstyrelsen, Statens Institut for Strålehygiejne, Skov- og Naturstyrelsen, Energistyrelsen og Miljøministeriet. Samtidigt har han krævet, at der bliver holdt informationsmøder i Danmark og indrykket annoncer i danske aviser med anvisninger på, hvordan borgerne kan klage over værket. Endelig har miljøministeren understreget, at en eventuel svensk miljøgodkendelse af Barsebäck ikke vil ændre på den danske regerings holdning til atomkraftværket, nemlig at Barsebäck er fejlplaceret og bør lukkes.

"Efter NOAHs mening er Barsebäckværkets manglende modstandsdygtighed overfor flystyrt et af de emner, de danske myndigheder bør tage op til diskussion med de svenske, når miljøgodkendelsen af Barsebäckværket skal behandles", udtaler Kim Ejlertsen, sekretariatsleder i NOAH. "Det bedste ville være, hvis de danske sikkerhedsmyndigheder gennemførte deres egne analyser eller fik et uafhængigt internationalt analyseinstitut til at gøre det".

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!