Forbrugersamfundet spilder ressourcerne

Shampoo

NOAH Ressourcer og Forbrug arbejder ud fra præmissen, at vi lever i en verden med en begrænset mængde ressourcer – både hvad angår de ikke-fornyelige ressourcer som metaller og fosfor og de fornyelige ressourcer som træ og drikkevand. Vi lever imidlertid også pt. i en verden, hvor vækst og velstand hænger sammen med et stadig stigende forbrug af ressourcer. Det økonomiske system har med andre ord ikke øje for klodens naturlige grænser. Når der er recession skal vi forbruge mere, så der kan “komme gang i hjulene”. Og når den økonomiske vækst er høj, er hensynet til økonomien vigtigere end at overholde miljømålene.

Danmark rangerer som et af verdens mest ressourceforbrugende nationer målt pr. indbygger. Hvis hele jordens befolkning levede med samme høje forbrug som os, ville det ifølge Verdensnaturfondens 2012-udgave af rapporten Living Planet være brug for fire jordkloder. På EU-plan er tendensen den samme. På trods af initiativer for at effektivisere ressourceforbruget er Europa stadig det kontinent, der har den højeste nettoimport af ressourcer.

Vi må holde os inden for det miljømæssige råderum

Vores overforbrug af ressourcer har konsekvenser for både verdens økosystemer og lokalsamfund, ikke mindst i det globale syd. Udover at have en negativ indvirkning på klimaet, forårsager vores stigende forbrug også skovrydning, jordtyveri (landgrabbing), konflikter om adgang til ressourcer, nedsat biodiversitet og udtømning af jordens uerstattelige råstoffer.

Den nuværende situation er ganske enkelt ikke holdbar. Vi har for længst overskredet jordens miljømæssige råderum, dvs. det rum vi har til rådighed, uden at vi fjerner muligheden for at fremtidige generationer kan opretholde samme levestandard, eller at mennesker i verdens fattige lande kan forbedre deres levevilkår.

Vi må derfor sætte fokus på det miljømæssige råderum og forvalte vores ansvar og forbrug i overensstemmelse med samme. Dette indebærer, at vi må revurdere vores forhold til naturen, og udvikle en større fælles forståelse for de samfundsmæssige omstillinger der skal til for at løse de økologiske og socio-økonomiske problemer, vi står overfor. Dette kræver ikke mindst et opgør med vækstparadigmet, som gennemsyrer vores nuværende økonomiske system.

Dels handler det altså om, at vi må gøre op med det nuværende forbrugssamfund, dvs. at finde nye veje for den nuværende “køb og smid væk”-kultur, som vi alle er en del af og ansvarlige for. Men der må også politisk vilje til. Der må skabes en infrastruktur, som muliggør genbrug og genanvendelse af de ressourcer, der allerede er i omløb i samfundet. Ligeledes må der fra politisk side stilles krav til producenternes produktdesign i forhold til holdbarhed og ressourcebrug.

En ny infrastruktur for genbrug og genanvendelse er nødvendig

metalDet kan være svært for den enkelte forbruger egenhændigt at gøre op med den nuværende forbrugskultur, da mange af de produkter vi omgiver os med, er designet til at have en kort holdbarhed. Derudover er det ved enden af produktets levetid vanskeligt at sende produkterne miljørigtigt videre i ressourcekredsløbet.

Omsider er affaldssortering tilbage på den politiske dagsorden i Danmark efter at have været nedprioriteret i mange år. Men massive investeringer i forbrændingsanlæg gennem de sidste 20 år har gjort det svært at omlægge den danske affaldssektor fra forbrænding til genanvendelse.

NOAH Ressourcer og Forbrug arbejder for en bæredygtig omstilling, som både kræver en kollektiv bevidsthed om nødvendigheden af at værne om vores ressourcer, og en stærk lovgivning om produkternes tilblivelse og genanvendelse. Vi ønsker et opgør med den lineære økonomiske model til fordel for en bæredygtig kredsløbsøkonomi, hvor ressourcer bliver genanvendt til gavn for både mennesker og miljø. Produkter skal designes og fremstilles på en sådan måde, så de ved slutningen af deres levetid kan skilles ad og indgå i biologiske eller tekniske kredsløb – spildet, forureningen og affaldet skal ned på et niveau, så det er inde for vores miljømæssige råderum.

Sådan arbejder vi

Vi arbejder lokalt, nationalt og internationalt.

I Danmark arbejder vi for, at regeringen udvikler en ambitiøs handlingsplan, som vil nedbringe den samlede miljøbelastning fra det danske forbrug. Derudover engagerer vi os lokalt ved at iværksætte initiativer, som inddrager og oplyser borgerne om ressourcespild og værdien af genbrug og genanvendelse.

Internationalt arbejder vi i Friends of the Earth-netværket, vi deltager i kampagner og samarbejder med andre nationale grupper. Vi arbejder på EU-plan for at få gennemført en lovgivning, der sigter mod en radikal nedbringelse af ressourceforbruget og total afskaffelse af afbrænding og deponering af affald i overensstemmelse med Zero Waste Europe initiativet.

Foredrag og debatter

Vi holder jævnligt foredrag over hele landet og fungerer som vejledere for studerende og som diskussionspartnere til forskere og politikere. Desuden følger vi den politiske debat om ressourcer og forbrug og tager gerne ud og holder oplæg eller deltager i debatter.

Honorarer går ubeskåret til NOAH.

Vær med

Kunne du tænke dig at deltage i vores arbejde, er du mere end velkommen til at kigge forbi, når vi holder møde som sker ca. én gang om måneden.
Gruppen består i dag af:

  • Jacob Sørensen, Cand.polyt, kontaktperson (jacob@noah.dk, tlf. 61991865)
  • Thomas Jazrawi, skribent på u-landsnyt, underviser, Cand.scient.pol (statskundskab)
  • Signe Gerdøe Kristensen, stud. TekSam, RUC
  • Mads Lange, Cand.mag. (antropologi)
  • Christina Lykke Rasmussen, Cand.merc. (filosofi)
  • Louise Meisner-Jensen, Cand.mag. (afrikastudier)

Historie

NOAH Ressourcer og Forbrug hed indtil årsskiftet 2012/2013 NOAH Bæredygtighed. Gruppen blev oprettet i 1994 og har gennem årene udgivet en række bøger, hæfter og rapporter og skrevet artikler i aviser, tidsskrifter og bøger.

Bæredygtighedsgruppen besluttede i slutningen af 2012, at det var tid til at ændre og skærpe gruppens profil. Der var enighed i gruppen om, at ordet “bæredygtighed” efterhånden er blevet (mis)brugt så meget, at det har mistet sin betydning og kritiske anvendelse. Vi kæmper fortsat for bæredygtighed, men har ændret navn til NOAH Ressourcer og Forbrug, idet vi ønsker at sætte øget fokus på konsekvenserne ved vores overforbrug af ressourcer, som en af vor tids største økonomiske og økologiske problemstillinger. Og i sidste ende skyldes miljøbelastningen vores forbrug.

Gruppen afsluttede i 2012 et projekt om bæredygtig tømmerproduktion i Ghana. I samarbejde med Friends of Earth Ghana har vi støttet befolkningen i to skovområder i deres kamp for rettigheder og hindring af illegal og ubæredygtig skovrydning. Og i øjeblikket er vi i kontakt med flere mellemamerikanske grupper med henblik på et eventuelt samarbejde.

Kontakt

Vi kan kontaktes via NOAHs Sekretariat noah@noah.dk eller på telefon 35 36 12 12