ENERGi Høringssvar til lovændringer som følge af energiaftalen af 22. marts 2012

NOAH Energi og Klima´s kommentar til forslag til ændring af lov om fremme af vedvarende energi, lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om Energinet.dk (Opfølgning på energiaftalen af 22. marts 2012)

22. marts 2012 · Kl. 23:21 Høringssvar

Lavere afregning for landvindmøller

Det virker modsætningsfuldt, at man vil sikre den ønskede nettoudbygning på 500 MW ved at forringe afregningen til nye landbaserede vindmøller. Fra 2014 foreslås pristillægget på 25 øre pr. kWh fastsat, så det sammen med markedsprisen ikke overstiger 58 øre pr. KWh. Da det samfundsøkonomisk er en stor fordel, hvis vindkapaciteten kan indpasses på land eller kystnært frem for på havet, forekommer ændringen uhensigtsmæssig.

Den del af ændringerne der handler om beregningsmetoden for pristillægget, og hvor det overstrøgne areal inddrages, virker fornuftig. Det bør dog ikke føre til en generel forringelse af de landbaserede vindmøllers økonomi. Vi opfordrer derfor til at se på, om ændringen bør føre til en opjustering af pristillægget.

Øget støtte til biogas

Med forslaget øges støtten til biogas markant og differentieres efter anvendelsesformål og tid (kraftvarme, opgradering til injektion i naturgasnet, transport og procesformål m.m.). NOAH Energi og Klima finder det stærkt kritisabelt, at der i differentieringen ikke samtidig tages hensyn til hvorfra biomassen som biogassen produceres på stammer, og om den er af bæredygtig oprindelse.

NOAH Energi og Klima mener, at det vil være mest miljøvenligt at prioritere biogas fremstillet på den frasorterede organiske fraktion i industri- og husholdningsaffald, fordi dette vil reducere affaldsmængderne til forbrænding, og dermed spille sammen med andre målsætninger i miljøpolitikken i Danmark og EU. Den frasorterede fraktion i industri- og husholdningsaffaldet giver et substrat af høj kvalitet til biogasprocessen, og mineraler og især fosfor bevares i den afgassede fraktion. Restproduktet kan derfor med fordel anvendes som gødning i landbruget.

Svinegylle er derimod et dårligt substrat for biogasprocessen pga. næringsstofsammensætningen og fordi gyllen for størstedelen består af vand. Med de foreslåede støtteregler vil der skabes øget incitament til at producere biogas på gyllen fra Danmarks millioner af industrisvin. Biogas fra svinegylle vil aldrig blive bæredygtig, fordi biomassen i gyllen for en stor dels vedkommende stammer fra importeret GMO-foder som svinene opfostres med på dyreetisk uanstændig vis.

Svineproduktionen bør derfor af hensyn til global bæredygtighed og dansk miljø erstattes af en begrænset økologisk svineproduktion, der ikke producerer gylle. Det er derfor hverken miljømæssigt forsvarligt eller økonomisk klogt, at binde yderligere investeringer i form af biogasanlæg til den konventionelle ubæredygtige svineproduktion. Tilskud til biogas bør differentieres efter biomassens oprindelse og bæredygtighed, således at der ikke ydes tilskud til biogas fremstillet af gylle fra den industrielle svineproduktion.

Tilskudsmidlerne til biogas fra den industrielle svineproduktion er planlagt at komme fra gasforbrugerne via en PSO-ordning for gasforbrug. Denne gruppe af borgere skal med andre ord til at betale for en udvikling med flere industrisvin, mere gylle og yderligere investeringer i det ikke-bæredygtige landbrug. Vi mener, det vil give langt bedre mening, hvis disse kunder finansierede øget energieffektivisering, mere solvarme, geotermi og varmelagring i varmeforsyningen til glæde for dem selv, frem for at skulle yde støtte til landets svinebaroner.

Forslaget kan desuden medføre en række utilsigtede effekter. For at forbedre gyllens egenskaber som substrat for biogasfremstilling, vil mange landmænd begynde at dyrke f.eks. majs og andre fødevarer som tilsætning til gyllen. Import af affald fra andre EU-lande mhp. udnyttelse af den organiske fraktion sammen med gylle, er en anden mulig konsekvens, der vil skabe nye problemer.

Omfanget af støtte til nye VE-teknologier til elproduktion

Den foreslåede støtte på 25 mio. kr. årligt i fire år til nye elproducerende teknologier forekommer beskeden i betragtning af de meget store potentialer og behov for støtte, der findes på området. Alene udviklingen af bølgekraft vil kræve store beløb. Det samme vil solcellers teknologiske udvikling samt forskning i solcellers integration i bygningsmassen.

27. april 2012

Kim Ejlertsen

NOAH Energi og Klima

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 17.000 i 2021). Tusind tak!