Åbent brev

Nej til megafusioner i landbrugssektoren

Op mod 200 organisationer, inklusiv NOAH Friends of the Earth Denmark, har i dag anmodet EU-Kommissionen om at blokere tre planlagte fusioner af seks gigantiske landsbrugskoncerner.

 • 27. marts 2017

Ægteskaber fra helvede - hvorfor megafusioner i agroindustrien må stoppes

Hvordan de foreslåede fusioner af Bayer og Monsanto, Dow og DuPont samt ChemChina og Syngenta vil have store konsekvenser for europæiske landmænd, arbejdere, forbrugere, miljøet og fødevaresikkerheden.

 • Publikation
 • Udgivet
Fri natur

Stop Carlsbergs patent på byg

I dag, onsdag d. 15. marts 2017, begynder 29 europæiske organisationer en kampagne for at få politikerne til at kræve en lovgivning, der effektivt kan forhindre patenter på planter og dyr. Kampagnen er rettet mod bryggerierne Carlsberg Group og Heineken, som netop har fået godkendt patenter på bl.a. byg af Det Europæiske Patentkontor.

 • 15. marts 2017
patenter

EU kræver forbud mod patenter på planter og dyr

Efter flere års pres fra civilsamfundet har regeringerne i EU's medlemsstater besluttet at skride til handling mod de lovstridige patenter på konventionelt opdrættede planter og dyr.

 • 22. februar 2017
patent

NOAH rejser indsigelse mod Carlsbergs patent på byg

Det strider mod europæisk lovgivning, at Carlsberg og Heineken har fået patent både på naturligt fremstillet byg samt på byggens anvendelse i brygning og på øllen afledt heraf. Derfor har NOAH sammen med 13 andre organisationer i det europæiske netværk No Patents on Seeds rejst indsigelse mod patenterne, som er udstedt af Den Europæiske Patentorganisation.

 • 20. januar 2017
Brev til Carlsberg

Patent på øl og byg – Nej tak

Carlsberg har taget patent på byg og øl som deres ”opfindelse”. Det Europæiske Patentkontor, EPO, godkendte i 2016 tre patentansøgninger fra Bryggerikoncernen Carlsberg. Patenterne vedrører bygplanter, der stammer fra konventionel forædling, deres brug i brygprocessen og den færdige øl.

 • 17. november 2016
Konference

Kan man tage patent på liv?

I 2014 stemte danskerne ja til at deltage i den fælles patentdomstol i EU. I de fælles europæiske regelsæt fremgår det, at det ikke er muligt at tage patent på liv.

 • 15. april 2016
patenter

Schweizisk firma får patent på peberfrugt

​​​​​​​Ifølge europæisk patentlov kan almindeligt frembragte planter og frø ikke patenteres. Alligevel har Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) udstedt et patent på peberfrugt til det schweiziske frøfirma, Syngenta.

 • 22. oktober 2015
patenter

Den europæiske patentlov undermineres: Mere liv patenteres

Da danskerne sidste år stemte JA til Den Europæiske Patentdomstol, stemte vi ja til, at alle patenter, der udstedes af Det Europæiske Patentkontor (EPO), bliver gældende i Danmark. Nye afsløringer viser, at EPO trodser den gældende lovgivning og udsteder patenter på liv. Det kan få fatale konsekvenser for vores fremtidige adgang til fødevarer.

 • 25. august 2015
Patenter

Debatmøde om patentdomstolen i København, Odder og på Nordfyn

I den kommende uge rejser NOAHs patenthold det danske rige rundt og afholder debatmøder om patentdomstolen.

 • 14. maj 2014
Tilmelding til Patenter