butik

Ny briefing Hvem bestemmer, hvad vi spiser?

Der er akut behov for et grønt og retfærdigt fødevaresystem, men udviklingen og udbredelsen af det agroindustrielle landbrugssystem fortsætter på trods af konsekvenserne for miljø, klima og mennesker.

30. januar 2019 · Kl. 07:42 Nyhed

Magtfulde aktører holder hånden under det industrielle landbrug med udgangspunkt i en politisk og økonomisk ideologi, der resulterer i miljømæssige, sociale og økonomiske kriser. Udviklingen dikteres af agroindustrielle interessenter, der har større fokus på profit end på at skabe et retfærdigt og bæredygtigt fødevaresystem.

Men udviklingen er ikke tilfældig. NOAH har udgivet en ny briefing, der sætter fokus på drivkræfterne bag landbruget:

#1 Landbrugspolitik for de største uden miljøhensyn

#2 Global handel øger markedsadgangen for de største

#3 Koncentration og konsolidering: Mere ejerskab til de få

#4 Lobbyisme: Et magtmiddel for agroindustrien

#5 Produktionsmønstre ødelægger naturgrundlaget

#6 En kost baseret på overforbrug

Der er behov for en bæredygtig og retfærdig omstilling af produktion, distribution og forbrug af fødevarer, der garanterer alle på jorden ret til tilstrækkelig, bæredygtig, kulturel passende og sund mad. Der er brug for madsuverænitet!

Madsuverænitet betyder, at lokalsamfund kan opnå en retfærdig og bæredygtig produktion og et forbrug, som ikke underminerer andre regioners mulighed for samme. Madsuverænitet bygger på økologiske hensyn og social retfærdighed og består af tre hovedelementer: bæredygtige metoder, lokale systemer og demokratisk kontrol.

Læs hele briefingen her.


 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 16.600 i 2020). Tusind tak!